Staffan Ström pension pensionsexpert Alecta
Staffan Ström är pensionsexpert på Alecta - Foto: Foto: Evelina Carborn och TT

Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Enligt en ny undersökning går rakt emot myten om den fattiga pensionären som norm. Varannan svensk pensionär har kvar hela 90 procent av sina inkomster jämfört med när de jobbade.
– Överraskande, säger pensionsexperten Staffan Ström på pensionsjätten Alecta till Nyheter24.


Alectas pensionsekonom Staffan Ström har tittat på hur höga inkomster svenskarna har som är över 55 år. Och man har gjort flera viktiga upptäckter.

– Siffran överraskade oss. Vi var tvungna att dubbelkolla den, men det är helt riktigt, säger pensionsekonomen Staffan Ström till Nyheter24.

MISSA INTE: Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Myten om fattiga pensionärer

Genom att undersöka 3 miljoner svenskars inkomster inklusive löner, pensioner, bostadstillägg och annat, har man fått fram att snittpensionären inte har det så ruskigt ställt som myten gör gällande.

– Man ska aldrig blunda för att det fortfarande finns pensionärer som har det ekonomiskt svårt. Vissa måste vända på varje krona för att få budgeten att gå ihop. Särskilt efter det här året vi har bakom oss med hög inflation och så vidare. Men det är inte det vanliga, säger Staffan Ström.

Pension leder inte till automatisk fattigdom

Har man varit fattig under sina arbetsår är risken stor att man fortsätter ha det tufft som pensionär. Men det är inte vanligare att pensionärer är fattigare än övriga befolkningen. Tvärtom gör flera sociala skyddsnät att fattigdom bland pensionärer är något ovanligare än bland övriga befolkningen, visar Alectas studie.

– Den typiska pensionären har det faktiskt riktigt hyggligt, säger Staffan Ström.

Alecta och miljarderna på vift

Det har stormat en hel del kring Alectas riskfyllda placeringar av tjänstepensionerna – bland annat amerikanska nischbanker som råkade illa ut i bankkrisen i fjol.

Men det har inte skadat pensionssnittet märkbart.

Snittpensionären har nämligen efter skatt 90 procent av de inkomster hen hade som 60-åring. Alectas undersökning är inte begränsad till endast Alectas sparkunder:

Snittpensionären har nämligen 90 procent av de inkomster hen hade som 60-åring. Alectas undersökning är inte begränsad till endast Alectas sparkunder:

– Studien omfattar alla svenskar som är äldre än 55 år, och bygger på verkliga, deklarerade inkomster som vi fått från statistikmyndigheten SCB. På så sätt har vi kunnat titta ner i samtliga svenskars plånböcker.

Det här påverkar din pension: Så får du 2 300 mer i månaden

Alla inkomster räknas

Bilden av den fattige pensionären som måste vända på varje krona passar inte på alla med andra ord:

– På totalen ser det mycket bättre ut än vad de flesta tror, säger Staffan Ström.

I uträkningen har man beaktat samtliga sorters inkomster för pensionären: Allmän pension, tjänstepension, kapitalinkomster, garantipension och bostadstillägg. Samt lön för de pensionärer som jobbar vidare efter pensionen.

195 000 svenskar får sänkt pension – är du en av dem?

Bostadstillägget ett viktigt tillskott

Utgångspunkten kan därför inte vara att pensionärer i allmänhet har det ekonomiskt tufft. Ström är kritisk till att flera jämförelser av pensionärernas inkomster utelämnar exempelvis bostadstillägget. Det är formellt sett inte en del av pensionssystemet, men är ett tillägg som många pensionärer med låg pension får.

– Väljer man bort vissa typer av inkomster när man mäter så är det klart att siffrorna blir lägre.

För exempelvis en pensionär med 12 000 i pension kan bostadstillägget på upp till 7300 kronor bli ett viktigt tillskott – som många jämförelser helt enkelt inte tar med i beräkningarna.

Pensionär? Så mycket dyrare blir din vardag 2024

Arbete efter pension – inte en livlina

Men även lön från arbete efter pensionen är med i Alectas jämförelse.

Arbetsinkomster antyder att pensionärerna inte har råd att gå i pension fullt ut. Är det verkligen ett bra argument för att pensionärerna har det hyggligt ställt?

– Eftersom vi inte räknat på snittinkomster, utan på medianen, så påverkar inte löneinkomsterna särskilt mycket i uträkningen. De allra flesta, åtta av tio pensionärer som förvärvsarbetar, gör det av andra anledningar än rent ekonomiska, säger Staffan Ström till Nyheter24.

Läs mer om ekonomi

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Höjer skatten på lån: 4 miljarder dyrare 2025

Fel håll: Risk för höjd ränta i stället för sänkning

Varning för fondavgifter: Kan kosta hundratusentals kronor

/
/