The man of the hour, Nvidias vd Jensen Huang. Arkivbild.
The man of the hour, Nvidias vd Jensen Huang. Arkivbild. - Foto: Vincent Thian/AP/TT

Nvidia ger börserna nytt bränsle: "Perfektion"

Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia, AI-hajpens stora vinnare, levererade en urstark delårsrapport på onsdagskvällen. Finansmarknader världen över uppvisar lättnad och optimism.


Nvidias rapport

Nvidias omsättning för fjärde kvartalet i fjol uppgick till 22,1 miljarder dollar, motsvarade 229 miljarder kronor. Det är en ökning med 265 procent jämfört med samma period året innan. Analytikernas snittprognos låg på 20,4 miljarder dollar.

Vinst per aktie landade på 5,15 dollar, att jämföra med snittprognosen 4,60 dollar per aktie. Det är tredje raka kvartalet med en tillväxt på 100 procent eller mer.

Börsjätten Nvidia slog marknadens förväntningar i sin senaste delårsrapport. Aktien lyfte nästan över tio procent i efterhandeln på New York-börsen.

Glädje råder dagen efter på marknaden. De ledande Europabörserna pekar kraftigt uppåt på torsdagsförmiddagen. Tokyobörsen har noterat en ny rekordnivå, den högsta sedan 1989.

— Folk har förväntat sig perfektion, och de har levererat det, säger Byron Deetet, partner på amerikanska riskkapitalfirman Bessemer Venture, till CNBC, och tillägger:

— Vissa kallar det för hajp, jag kallar det för efterfrågan. De andra bolagen kan inte bygga den här tekniken själva, de är beroende av sådana här bolag.

"Världens viktigaste aktie"

Bland börsmäklarna på Goldman Sachs – en av Wall Street tyngsta aktörer – kallas Nvidia-aktien för "världens viktigaste aktie" för tillfället.

Saxo Banks aktiestrategichef Peter Garnry beskriver Nvidias resultat som "vansinnigt".

— Jag har aldrig sett något liknande i min karriär. Det kommer dock att bli allt svårare för Nvidia att överträffa förväntningarna, och det här kan bli det sista vansinniga kvartalet, säger han till Financial Times.

Josh Wolfe på venture kapital-firman Lux Capital uppmanar småsparare att inte låta sig ryckas med för mycket av Nvidias framgångar.

— Vi ser en hel del småsparare som går in nu, men de är nog fem år för sena. Det är läge att vara försiktig nu, säger han till CNBC.

"Ny industriell revolution"

Nvidia har varit den stora vinnaren i hajpen det senaste året kring utvecklingen av artificiell intelligens.

Nvidias AI-chip – som används för att styra processer i allt från datorer och bilar till sjukvårdsutrustning och energisystem – utgör början på en ny industriell revolution, enligt Huang.

TT
/