Regeringen vill förbjuda betalning med kredit vid spel för att hindra att folk hamnar i skuldsättning. Arkivbild.
Regeringen vill förbjuda betalning med kredit vid spel för att hindra att folk hamnar i skuldsättning. Arkivbild. - Foto: Mats Andersson/TT

Kreditförbud på spel ska förhindra skuldsättning

Regeringen vill införa ett förbud mot att betala med kredit vid spel om pengar för att personer inte ska hamna i svår skuldsättning.


Fakta: Spelmissbruk och spelande

Tre av fyra svenskar har spelat om pengar de senaste tolv månaderna, de flesta på lotto eller liknande.

Tre–fyra procent av befolkningen (16–84 år) har problem med sitt spelande, den övervägande majoriteten är män eller pojkar.

I befolkningen i stort är spelandet och spelproblemen i stort sett oförändrat, men flera rapporter på senare år pekar på att unga spelar mer, och får mer problem.

Nio procent av pojkarna i nian har spelat för minst 100 kronor de senaste 30 dagarna. Bland flickor var andelen en–två procent.

Nästan 105 000 personer har blockerat sig själva för spelande på Spelinspektionens tjänst Spelpaus.se.

År 2022 fick 900 personer vård för problem relaterade till spel.

Källa: CAN, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Spelinspektionen

Spelproblem och överskuldsättning har ett nära samband, konstaterar Finansdepartementet, som remitterat en promemoria om förbud mot att betala med kredit vid spel om pengar.

“Spel om pengar på kredit kan leda till stora ekonomiska svårigheter. Därför stoppar vi nu den möjligheten. Det är inte rimligt att spelbolag eller spelombud medverkar till att enskilda tar så stora risker”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är det enligt spellagen förbjudet för spelbolag med svensk licens och för spelombud att erbjuda eller lämna kredit för insatser i spel.

Enligt förbudet ska det inte vara tillåtet för spelbolag och spelombud att ta emot betalningar som finansierats med en kredit – oavsett hur och när krediten har lämnats. I det ingår bland annat att spel om pengar inte får betalas på kredit, enligt pressmeddelandet.

Spelbolag med svensk licens omfattas av en omsorgsplikt som innebär att de ska motverka överdrivet spelande. Nu vill regeringen att de ska ha en handlingsplan för detta. Spelinspektionen föreslås också få ett slags licens att ställa krav på vad handlingsplanerna ska innehålla. Denna ändring föreslås träda i kraft den 1 september 2024.

Kreditförbudet föreslås träda i kraft den 1 april 2025.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.