Folkhälsomyndigheten – Artiklar om myndigheten – Nyheter24

Folkhälsomyndigheten är en statlig svensk kunskapsmyndighet som arbetar nationellt för bättre folkhälsa i Sverige. Myndigheten försöker att förebygga ohälsa och istället främja hälsa. De försöker också skydda befolkningen mot olika hälsohot som till exempel smittsamma sjukdomar. 

Visionen hos Folkhälsomyndigheten är att försöka skapa en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Myndigheten inrättades 1 januari 2014. Föregångarna var Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut som sammanslogs och bildade Folkhälsomyndigheten. 

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och personen som leder verksamheten. Utöver Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten sex personer till i ledningsgruppen. Anna Bessö, Karin Tegmark-Wisell och Britta Björkholm är avdelningschefer. Ingela Berghagen är enhetschef. Elisabeth Wall Bennet är avdelningschef och kommunikationschef. Anders Tegnell är avdelningschef och stadsepidemiolog. På grund av covid-19 har Anders Tegnell florerat frekvent i medier. I Tegnells uppdrag ingår nämligen att samordna arbetet med att övergripande följa och analysera utvecklingen av smittsamma sjukdomar och skyddet mot dessa nationellt och internationellt.

21 Sep, 09:58
Äldre personer över 75 år bör vaccineras mot RS-virus. Den rekommendationen gör nu Folkhälsomyndigheten. Läs mer här!
17 Sep, 10:58
Aldrig tidigare har så många fall av TBE konstaterats som under årets augustimånad, rapporterar P4 Sjuhärad. 170 stycken i hela landet, enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten.
8 Sep, 01:22
Med årets influensasäsong runt hörnet går Folkhälsomyndigheten nu ut med en uppmaning att fylla på vaccindosen för de över 65 år.
6 Sep, 05:32
Regeringen vill sänka skatten på snus nästa år. Det gör en dosa tre kronor billigare, enligt partierna.Samtidigt höjs skatten på cigaretter
6 Sep, 02:04
Drygt 800 barn i 18 olika skolor i den finländska staden Sankt Michel insjuknade efter att de hade ätit tortillabröd som smakade tvål.
5 Sep, 21:12
Det tog längre tid för kognitivt svaga personer att vaccinera sig mot covid-19. Men skillnaden i vården försvann helt om alla fick en förbokad vaccinationstid, visar en studie från Uppsala universitet.
4 Sep, 19:34
Ökad närsynthet och ängslan för internetberoende bland små barn. Kina väntas begränsa minderårigas skärmtid till högst två timmar per dag. Regleringarna beskrivs som världens mest restriktiva när det gäller nätanvändande.
1 Sep, 10:58
Den psykiska hälsan ska stärkas och självmorden ska minska. För att nå dit har Folkhälsomyndigheten tillsammans med en lång rad myndigheter tagit fram förslag på en ny strategi. Vi kommer att behöva hjälpas åt hela samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
30 Aug, 18:22
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar godkännande av ett nytt uppdaterat covidvaccin. Vaccinet – känt som Comirnaty Omicron XBB.1.5 – är riktat mot den virusvariant som för närvarande dominerar smittspridningen i Sverige och Europa.
30 Aug, 11:10
En ny variant av coronaviruset har upptäckts i Sverige. En farhåga är att den lättare tar sig förbi immunförsvaret som många byggt upp – men ännu är mycket kring den okänt.
28 Aug, 11:14
Ökad närsynthet och ängslan för internetberoende bland små barn. Kina väntas begränsa minderårigas skärmtid till högst två timmar per dag. Regleringarna beskrivs som världens mest restriktiva när det gäller nätanvändande.
27 Aug, 06:52
En svensk pilotstudie där läkemedelsbolag garanteras en extra ekonomisk ersättning för tillgång till nyare läkemedel har väckt intresse utomlands.
25 Aug, 09:40
I höst kommer nya uppdaterade covid-19-vaccin att ges till svenskarna. Vaccinen ger ökat skydd mot den omikronvariant som dominerar.
24 Aug, 18:16
I juni slog Region Uppsala larm om att syfilis kunde kan ha spridits från en gynekologisk mottagning. Över 200 kvinnor ombads att testa sig – men ingen visade sig vara smittad, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
22 Aug, 18:00
En person med mässling har vistas på hälsocentralen i Gävle i fredags. Personen i fråga misstänks för att ha varit i en smittsam fas.
10 Aug, 14:12
En ny variant av covid-19 har kommit till Sverige. Men den tycks vara ofarlig - även för riskgrupper.
10 Aug, 11:30
Allt fler barn och unga mår psykiskt dåligt. Nu vill regeringen göra det lättare att få hjälp med sina besvär genom ett nationellt hälsovårdsprogram. Vi arbetar för mycket i stuprör i dag, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
9 Aug, 18:32
En person med mässling var ombord på en Finlandsfärja i söndags. Nu varnar Folkhälsomyndigheten att medpassagerare kan ha smittats.
9 Aug, 17:38
Det var vinterkräksjukan som slog till bland fjällvandrare vid Kebnekaise och längs norra Kungsleden. Smittskyddsläkare Jonas Hansson ser dock inga hinder för att besöka området nu.
30 Jul, 08:32
Svalgcancer har ökat kraftigt bland män. Sedan 2020 erbjuds pojkar i årskurs fem HPV-vaccin och nu hoppas forskarna att det ska utrota cancerformen, rapporterar SVT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.