Folkhälsomyndigheten – Artiklar om myndigheten – Nyheter24

Folkhälsomyndigheten är en statlig svensk kunskapsmyndighet som arbetar nationellt för bättre folkhälsa i Sverige. Myndigheten försöker att förebygga ohälsa och istället främja hälsa. De försöker också skydda befolkningen mot olika hälsohot som till exempel smittsamma sjukdomar. 

Visionen hos Folkhälsomyndigheten är att försöka skapa en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Myndigheten inrättades 1 januari 2014. Föregångarna var Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut som sammanslogs och bildade Folkhälsomyndigheten. 

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och personen som leder verksamheten. Utöver Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten sex personer till i ledningsgruppen. Anna Bessö, Karin Tegmark-Wisell och Britta Björkholm är avdelningschefer. Ingela Berghagen är enhetschef. Elisabeth Wall Bennet är avdelningschef och kommunikationschef. Anders Tegnell är avdelningschef och stadsepidemiolog. På grund av covid-19 har Anders Tegnell florerat frekvent i medier. I Tegnells uppdrag ingår nämligen att samordna arbetet med att övergripande följa och analysera utvecklingen av smittsamma sjukdomar och skyddet mot dessa nationellt och internationellt.

2 dagar sedan 16:56
Årets influensasäsong är här. De senaste veckorna har antalet inrapporterade influensafall till Folkhälsomyndigheten ökat, om än från låga nivåer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
26 Nov, 19:16
Det hittills största utbrottet av difteri i Afrika pågår just nu på kontinenten. Hundratals personer har dött och nu börjar lagren av vaccin och medicin att sina. Om man inte får behandling så går det oftast ganska illa, säger Mia Hejdenberg vid Läkare utan gränser.
23 Nov, 20:10
Efter sex veckor med ett ökande antal fall av covid-19 har smittkurvan vänt neråt.
23 Nov, 12:30
Ett ökat antal fall av en okänd lunginflammation sprids bland barn i norra Kina och WHO kräver svar från landet. Vad det rör sig om för smitta är dock oklart. Det är förstås viktigt att följa och se att det inte är något nytt smittämne, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
19 Nov, 17:06
Svåra infektioner med vissa motståndskraftiga bakterier ökar – ändå går det långsamt att få ner antibiotikaanvändningen. Det är vad som krävs för att hejda "den tysta pandemin".
17 Nov, 10:42
Antalet sjuka i covid-19 ökar i Sverige och fler vårdas på sjukhus. Den senaste månaden har antalet fall ökat med cirka 30–50 procent per vecka på nationell nivå, enligt Folkhälsomyndigheten.
15 Nov, 18:32
Ofrivillig ensamhet kan få stora följder både för fysisk och psykisk hälsa. Nu inrättar Världshälsoorganisationen (WHO) en global kommission för att tackla problemet.
13 Nov, 19:06
Antalet personer som drabbas av kikhosta ökar i Sverige, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är en allvarlig sjukdom för små barn, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.
9 Nov, 19:04
Bestående äggbrist innebär import från länder där hönor sitter i bur och där salmonella är betydligt vanligare än i Sverige.
8 Nov, 22:08
Nu är det återigen möjligt för föräldrar att få sina barn vaccinerade mot covid-19 i Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Sveriges Radio Ekot.
7 Nov, 16:04
Spridningen av covid-19 ökar i landet och på flera håll är läget i sjukvården ansträngt. Budskapet från socialministern är tydligt: Om du rekommenderas att ta vaccinet: Gör det, säger Jakob Forssmed (KD).
6 Nov, 10:22
Nu drar Folkhälsomyndigheten i gång årets vaccinkampanj. Alla i riskgrupp och de över 65 rekommenderas att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Till riskgrupper hör bland annat gravida.
4 Nov, 08:50
Kritik, ilska och hot. Men också massor av tacksamhet och beröm. För Anders Tegnell innebar covidpandemin att det han gjorde på jobbet synades av miljontals människor. Men det fokus som blev runt honom som person kommer den före detta statsepidemiologen aldrig att helt förstå.
2 Nov, 17:10
Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt och väntas bli ännu större. Flera sjukhus har redan tvingats ställa om för att tackla personalbortfall – och fler lär följa efter, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén.
29 Okt, 07:52
Inom kort startar höstens vaccinationsinsats med det uppdaterade covidvaccinet som nu finns i Sverige. Men vem bör ta sprutan? Här är Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer.
23 Okt, 21:58
Trots ett stort antal tester är det fortfarande oklart vad som orsakade ett barns död och allvarliga magsjukesymtom hos en familj i Söderhamn. Nu har mammans och det andra barnets tillstånd förbättrats.
20 Okt, 21:48
Folkhälsomyndigheten rapporterar om ökade fall av covid-19. Här är personerna som rekommenderas vaccinera sig i höst.
11 Okt, 11:00
Det finns alldeles för stora skillnader bland äldre som har vaccinerats mot covid-19, anser regeringen. Man ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka vad skillnaderna i vaccinationsgrad beror på.
10 Okt, 05:56
När personer över 84 år för första gången ingår i Folkhälsomyndighetens rapport om psykisk hälsa ställs gamla sanningar på skam. Det är här den högsta användningen av antidepressiva finns.
1 Okt, 18:50
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.
1 2 3 4 ... 13