Börsen sjunker i linje med ledande Europabörser. Arkivbild.
Börsen sjunker i linje med ledande Europabörser. Arkivbild. - Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Stockholmsbörsen oförändrad – Kinnevik rusade

Stockholmsbörsens stängde oförändrad på handelsveckans första dag. Men aktierna i Kinnevik och Tele2 rusade uppåt efter besked om att bolagen går skilda vägar.


Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik meddelade att man gjort upp om att sälja hela sitt innehav i mobiloperatören Tele2 för 13 miljarder till ett bolag som kontrolleras av den franska investeraren Xavier Niel.

Kinneviks aktie lyfte 5,4 procent och Tele2-aktien steg 5,3 procent.

Det krisdrabbade fastighetsbolaget SBB:s aktie inledde uppåt, men föll snabbt tillbaka och stängde på minus 0,8 procent.

Helgens besked om en uppgörelse mellan SBB och det amerikanska investeringsbolaget Castlelake om att bilda ett nytt samriskbolag, som ska låna upp drygt fem miljarder för att köpa fastigheter av SBB, gav inte mersmak.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll även vitvarujätten Electrolux, 4,6 procent, och molntjänstbolaget Sinch, 3,1 procent.

Eolus sjönk 1,1 procent efter beskedet om att vindkraftsoperatören lämnat in tillståndsansökan för ett havsbaserat vindkraftsprojekt utanför Blekinges kust.

Vid stängning i Stockholm hade ledande Europabörser överlag gått nedåt på måndagen. Undantaget är Frankfurtbörsen, som låg oförändrad.

USA-börsen på Wall Street i New York visade samma trend med bara Nasdaqs kompositindex på plus av de tre stora indexen.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stolar återkallas – kan orsaka nackskador

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

Fyra tyskar misstänks för brott efter att ha lagt vita rosor vid huset där Adolf Hitler föddes i västra Österrike. Gesten gjordes för att markera Hitlers födelsedag den 20 april 1889. Tyskarna som var två systrar och deras partner, alla i 20- och 30-årsåldern, upptäcktes av en polispatrull.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Norrtälje

"En EPA-traktor med 4 personer ombord i Riala har kört av Bergshamravägen och hamnat i diket.", skriver polisen på sin hemsida.

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska fördela ut totalt 4,9 miljarder kronor i humanitärt stöd i år. Redan nu betalar man ut lejonparten av det – 4,3 miljarder – till 30 olika humanitära kriser världen över.

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

1 timme sedan
Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.