Swedbank och Silf presenterar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild.
Swedbank och Silf presenterar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild. - Foto: Roald, Berit NTB/TT

Tjänstesektorns tillväxt nästan utraderad

Inköpschefsindex för tjänster sjönk till 50,5 i februari, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med reviderade 51,5 i januari.


Ett indextal över 50 indikerar ökad aktivitet i sektorn.

Tillväxten i sektorn vilar på en bräcklig grund, enligt Swedbank.

"Även om konjunkturen i de större tjänsteföretagen har förbättrats sedan i höstas och affärsplanerna stiger är det en bräcklig och trög återhämtning som framträder. Framför allt när både orderingång och sysselsättning i totalindexet befinner sig utanför tillväxtzonen", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

I Tyskland steg index för tjänstesektorn i februari till 48,3 från 47,7 i januari. I Frankrike var det också en uppgång i februari till 48,4 från 45,4 i januari. För hela eurozonen steg indexet till 50,2 i februari – vilket indikerar svag tillväxt – från 48,4 i januari.

Den brittiska tjänstesektorn befinner sig sedan tidigare i tillväxtzonen. Där sjunker index i februari till 53,8 från 54,3 i januari.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Milei slutar resa med reguljärflyg

10 000 liter mjölk läckte vid E6

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

1 timme sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

2 timmar sedan
USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

2 timmar sedan
Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.