Japan Ekonomi Centralbank Ränta Styrränta
Japans centralbank (till höger) vässar räntevapnet. - Foto: AP och Pexels

Japans historiska beslut i natt – så påverkas du

Sex centralbanker ska fatta beslut om styrräntorna i veckan. På onsdag är det amerikanska Feds tur, men redan på tisdagsnatten (svensk tid) fattade Japan ett historiskt beslut och höjde styrräntan över noll för första gången på 17 år. Men vad betyder det?


Japans centralbank, BOJ, höjde i natt landets styrränta över noll procent för första gången på 17 år.

– Det får man ändå kalla historiskt, säger japanforskaren Richard Nakamura vid Göteborgs Universitet, till Nyheter24.

MISSA INTE: Toppchefer lurade med jobbmejl från "Elin på Ekonomi"

Varför är Japan viktigt för Sverige?

Japan är världens fjärde största ekonomi efter USA, Kina, Tyskland.

Landet är en av Sveriges viktigaste handelspartner utanför EU. Japans börskurs har varit en av världens starkaste under det senaste åren.

Förutom Kina är Japan Sveriges största exportland till Asien.

Minusränta

Innan beslutet på natten mot tisdagen svensk tid var styrräntan mellan 0 och minus 0,1 procent. Minusräntan har varit en med svenska ögon märklig utstickare eftersom man på pappret tjänar pengar på att låna dem, men har varit nödvändig för att landet ska kunna bekämpa problemen med deflation – fallande priser. 

Genom låga räntor kan man också knuffa ut sparkapitalet i konsumtion, investeringar och bostadsköp vilket har behövts för att hålla ekonomin i gång.

Richard Nakamura, Japanforskare vid Göteborgs Universitet.

Statsskulden i Japan: 270 procent av BNP

Den japanska räntan har legat på samma nivå i 8 år.

Japans ekonomi är högt belånad. Statsskulden motsvarar 270 procent av BNP, vilket byggts upp av årtioneden av dyra finanspolitiska stimulanser.

– Men man ska komma ihåg att 95 procent av lånen är från japanska finansiella institutioner, och största långivare är Bank of Japan, säger Richard Nakamura.

"Deflationsspöket"

Både minusräntan och stimulanspaketen har varit verktyg för att ge sig på den negativa prisutvecklingen.

– Man var tvungen att hantera deflationsspöket. Sedan kan man diskutera hur effektivt det var, men nu signalerar man att faran är över för tillfället.

Historiskt låga lönelyft

2024 blir ett trendbrott i Japan. I många år har ekonomin gått stark och stora exportindustribolag har kunnat tjäna storkovan. Men det har varit snålt med löneökningarna i landet.

– Därför har inte det stora inflödet av pengar kommit vare sig japanska hushållen eller de inhemska konsumtionsindustrierna, de små och medelstora bolagen, till del.

Ekonomiskt jätteskalv

Nu blir det ändring på det hela. Lönerna väntas stiga med hela 5 procent under 2024.

– Det är en ekonomisk jordbävning kan man säga. Tidigare har facken pockat och trugat, men löneökningarna har nästan varit på decimaltalsnivå. 5 procent är ett årtioende av lönelyft i Japan, säger Richard Nakamura.

Det händer nu

Det bådar alltså gott för Japans ekonomi i stort – och det verkar marknaderna hålla med om. Japanska storbolagsindex har trots en del berg och dalbana senaste dygnet haft en positiv trend.

I årstakt har japanska börsen Nikkeis storbolagsindex med landets 225 största noterade bolag gjort en kometkarriär i kurserna och gick på tisdagen över 40 000-strecket. Det har varit en stadig uppgång den senaste veckan inför det väntade räntebeskedet.

Japanska börsen går som snabbtåget

På ett år har Nikkei 225 stigit med 46,35 procent. Bara senaste veckan har börsindex stigit med 3,11 procent. Det är nästan lika mycket som Stockholmsbörsen stigit under hela 2024.

Att Nikkei 225 steg med 0,69 procent även under det senaste handelsdygnet, då Bank of Japan kom med beskedet om räntehöjningen, kan ses som ett godkännande från marknaderna.

– Det är för tidigt att säga men det mesta pekar på att det här beslutet, om än historiskt, var väntat och uppskattat.

Dyrt för regeringen

Även om den japanska regeringen uttryckt sitt stöd för Bank of Japans beslut så sker det med en del tandagnisslan.

– De applåderar räntehöjningen, men elefanten i rummet är att Japan lägger redan 30 procent av sin statsskuld på räntor och amorteringar. Det här kommer troligen innebära att man måste lägga ännu mer pengar på detta. 

Den andra elefanten i rummet

För att betala för kalaset kan det här ytterligare pressa regeringen att genomföra en sedan länge behövd skattereform i landet.

– Det är den andra elefanten i rummet. Japans skattesystem är ett lapptäcke av låga skatter och höga avdragsmöjligheter. Det här kan leda till en tillväxtbefrämjande skattereform, men det är inte säkert att det tas emot positivt.

Senaste veckan har den japanska valutan yen fallit en aning i dollar räknat, från 146 till 150 yen per dollar. Det tappet har fortsatt under måndagen och tisdagen.

Läs mer om japan och ekonomi:

Japan höjer räntan för första gången på 17 år

Japan öppnar upp för fler invandrare – ska möta ålderskrisen

1 000 kronor i höjd pension – med enkla knepet

Pensionärer förlorade halv miljard på jättens vågspel

Experten: Japans ekonomi krymper – varför går börsen upp?

/
/