AMF Pension Cake elcykel elmoped
Dålig affär? AMF satsade hundratals miljoner på något som i slutändan var värt 18 miljoner. - Foto: Magnus Andersson/TT

Pensionärer förlorade halv miljard på jättens vågspel

Hela 460 miljoner kronor har AMF investerat i elmopeden, vilket gjorde pensionsjätten tillika försäkringsbolaget till största ägare. Men bolaget gick i konkurs och pengarna är i princip bortblåsta nu.
– Vi trodde det var i princip noll risk, men uppenbarligen inte, säger AMF:s aktiechef.


Efter konkursen säljs nu Cakes elmotorcyklar för struntsummor på nätet. I butik kostade cykeln 40 000 kronor eller mer. I auktion efter auktion säjs de för knappt en fjärdedel av priset.

Men den rabatten är ingenting om man jämför med vad norske bilhandlaren Espen Digernes bolag Brages köpte hela bolaget för – 18,1 miljoner kronor.

MISSA INTE: 9 av 19 toppchefer lurade med jobbmejlet från "Elin på Ekonomi"

"Miljardbolag" en riktig näsbränna för AMF

Cake var på pappret ett miljardföretag för bara något år sedan. Någon som gick på den fullständigt felaktiga värderingen var AMF – en av Sveriges pensionsjättar och stora försäkringsbolag. De gick tidigt in med 200 miljoner kronor i bolaget.

Om företaget bara skulle vara värt så mycket pengar som ägarna gått in med, dryga 720 miljoner kronor, så skulle de 18 miljoner kronorna motsvara 2,5 procent av värdet.

Betalade 40 gånger för mycket

Ett sundare, men sorgsnare perspektiv, är att beskriva det som att AMF och de andra storägarna gick in med 40 gånger mer pengar än vad företaget egentligen var värt.

När bolaget nyligen bad om mer pengar från investerarna, var AMF en av de få som öppnade plånboken. Sammantaget stoppade pensionsförvaltaren in 460 miljoner kronor i bolaget – som i februari förklarades i konkurs.

Det framgår av Dagens Industris avslöjande.

Förlorarna: Pensionärerna

Och förlorarna är alla de AMF-kunder som annars hade kunnat ha nytta av pengarna i form av försäkringsersättningar och pensioner.

Men AMF var redo att stoppa in ännu mer pengar.

– Cake hade en spännande lösning, men riskkapitalet fanns uppenbarligen inte där. Vi var beredda att satsa mer pengar, men var ensamma hela tiden och därför satte vi stopp, sade aktiechefen Anders Oscarsson till Dagens Industri.

Ej börsnoterat bolag

Cake var inte ett noterat bolag på börsen. Det gör att marknadsvärdet blir svårare att uppskatta för ägarna än om aktieandelarna går att köpa och sälja på marknaden.

Men det finns en till pusselbit: Inköpen skedde i form av lån. Och AMF kunde vid läget låna pengar nästan gratis.

Räntan var noll

– När vi stoppade in de första pengarna i Cake var räntan noll. Tillväxtbolag som bara klarar av att existera i nollränteläge kommer vi inte att investera i, i dag har vi ett betydligt högre avkastningskrav, sade aktiechefen Anders Oscarsson.

Efter försäljningen till Norge för 18 miljoner uppgår skulderna i konkursboet av AMF:s halva miljard, en traditionell bankskuld till storbanken SEB på 76 miljoner kronor, samt obetalda löner till anställda och fakturor till underleverantörer som det visade sig att man inte kunde betala i januari.

Läs mer om pensioner och ekonomi:

9 av 19 toppchefer lurade med jobbmejlet från "Elin på Ekonomi"

Värsta konkursvågen sedan 1994: "Stormens öga"

IMF varnar för investeringar i Sverige

Blodrött för Babas, Brödernas och Burger King

/
amf
/
/