Patrik Ström
Patrik Ström är expert på Stockholms japaninstitut. - Foto: Stockholms Handelshögskola / AP

Experten: Japans ekonomi krymper – varför går börsen upp?

Japan chockade omvärlden med beskedet att ekonomin krympte under 2024 års sista kvartal. Tyskland går om landet som tredje största ekonomi på världsrankingen.
Ändå går Tokyobörsen som tåget. Docent Patrik Ström reder ut hur det går ihop i en intervju med Nyheter24.


Tokyobörsen Nikkei har faktiskt haft en oemotsvarad tillväxt.

De senaste 12 månaderna har Nikkeiindex stigit med 38,96 procent.

MISSA INTE: Winsth ryter till: Borde sänkt räntan "redan igår"

Oemotsvarat starkt börsindex

Det näst högsta indexet i världen är danska Köpenhamnsbörsen, som stigit med 25,28 procent.

Världsledande storbolagsindex, Wall Street baserad S&P 500, har bara stigit hälften så mycket som Tokyobörsen, 21,27 procent på ett år.

Stockholmbörsen i lä

Under samma period steg Stockholmsbörsens breda index med blygsamma 5,09 procent.

Den som satte in lika mycket pengar i svenska och japanska aktier i februari fjol tjänade med andra ord åtta gånger mer på sina japanska placeringar.

Blev ingen recessionsbomb

Då kan man tro att japanska investerare skulle dra öronen åt sig efter recessionsbeskedet slog ned som en bomb i onsdags.

Men det har inte skett. Efter ett litet hack i kurvan i mitten på veckan fortsätter börsindex i Tokyo att stiga mot nya höjder.

Japans ekonomi krymper

Docenten förklarar

Patrik Ström är docent och chef för European Institute of Japanese Studies vid Handelshögskolan i Stockholm, och var överraskad över recessionsbeskedet. Men han tycker inte att marknaden beter sig märkligt.

– Förhoppningarna är höga och förtroendet för att den japanska ekonomin ska växa igen är starkt. Reallönerna har inte ökat på flera år men det finns signaler om att det håller på att ändras. Många av de bolag som går bäst på Japanbörsen är inriktade både på inhemsk konsumtion och viktiga exportmarknader, säger han till Nyheter24.

Köper tillbaka aktier 

Flera stora företag är inne i en process just nu där de köper tillbaka aktier från småägarna. Det gör att antalet aktier i omlopp de facto krymper, och det gör i sin tur aktierna i omlopp värdefullare per styck.

Detta i motsats mot till exempel om ett företag emitterar nya aktier, vilket gör varje aktie mindre värd.

– Förutom att aktierna i de välfonderade stora företagen är eftertraktade finns det dessutom ett sammantaget högt förtroende för japansk ekonomi.

Internationella investeringar

En ytterligare förtroendehöjande faktor är att japanska företag fortsätter göra internationella investeringar, har god likviditet och drivande för automatisering och digitalisering, berättar Patrik Ström.

Han ger som exempel stora investeringar gjorda i Sverige från Hitachi, Nippon Steel och Yokohama Rubber.

Men det finns farhågor. Japan är beroende av exporter – något som kan skadas av internationell oro, och man är även beroende av energiimporter som även de kan skadas av vapenskramlet i Sydkinesiska havet.

Allt äldre befolkning

Ett annat bekymmer är landets åldrande befolkning och den på tok för låga inflationen.

– Men de flesta är överens om att landets valuta (japanska yen, är fortsatt undervärderad vilket är positivt för exportindustrin.

Allvarligt geopolitiskt läge

Japan har haft en blygsam försvarsbudget sedan Andra Världskrigets slut, då man tvingades till underkastelse efter USA:s atomvapen släpptes över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki – som förintades.

– När Japan nu börjar bygga upp sin militär igen så är det alltså från en låg nivå. Men när små delar av en så stor ekonomi som den japanska investeras i försvarsindustri så blir det såklart väldigt mycket pengar, säger Ström.

Japan har Nordkorea, Kina och Ryssland som närmaste grannar – och i takt med att alla tre krigsrustat så har behovet av försvarsanslag ökat även för Japan.

Läs mer om ekonomi och Japan:

Miljonär-Mohammed: Så navigerar du mellan panik och guldfeber

Ilska mot Tiktok-trenden: "Kan skada någon allvarligt"

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe skjuten under tal

Japans ekonomi backar – Tyskland nu större

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00