Åldersdiskriminering Ålder 55 år uppsägning LAS
De sista åren innan pensionen är viktiga för din slutlön. Dessutom minskar chansen att få ett nytt jobb på grund av åldersdiskriminering. Då vill du inte råka bli uppsagd. - Foto: Pexels

Över 55? Här är pensionsfällan som kan kosta dig 1000-lappar

Börjar du närma dig 55, eller kanske är du redan äldre än så? Då ska du vara försiktig. Det är lätt att missa den lilla regeln helt, och därmed klanta bort sin egen anställningstrygghet – när man behöver den som bäst. Nyheter24 har talat med flera experter.


"Förlängd uppsägningstid i vissa fall", även kallat 55/10-regeln

Så här är det skrivet i exempelvis kollektivavtalet för tjänstemän i privat handel, exempelvis:

13.2.2 Förlängd uppsägningstid i vissa fall

Om en tjänsteman, som sagts upp på grund av arbetsbrist vid uppsägningsdagen uppnått 55 års ålder och då har 10 års sammanhängande anställningstid, ska uppsägningstiden förlängas med sex månader.

Källa: Unionen

De sista arbetade åren innan pensionen är de viktigaste.

Det är troligen då du kommer få den högsta lönen i livet, vilket kan vara avgörande för hur mycket du får i pension.

MISSA INTE: Ryska gruvjätten kvar på Stockholmsbörsen – fortfarande

En viktig förmån

Jesper Wiklund är ombudsman och gruppchef på Unionen, och säger så här till Nyheter24:

– Många som närmar sig pensionen känner sig oroliga för att de får svårare att hitta jobb på arbetsmarknaden. Då är det här en viktig förmån för personal som belönas på arbetsplatser med kollektivavtal för sin långa och trogna tjänst, säger han.

Kan kosta dig livet ut

Om du blir uppsagd får du ingen lön utbetald efter uppsägningstiden, och det betalas inte heller in mer till din tjänstepension, vilket kan bli en dyr historia som du får sota för livet ut.

Är du en medelinkomsttagare kan det göra din pension tusenlappar lägre. Andra, med högre förväntade löner kan förlora ännu mer.

– Det är många som känner att de har svårare att få jobb efter 55 och därför finns den här extra tryggheten, säger Jesper Wiklund.

Pensionsmyndigheten varnar

Därför är din anställningstrygghet inget att fnysa åt när du börjar närma dig 55, och många kollektivavtal förstärker faktiskt din trygghet efter att du fyllt 55.

Pensionsmyndighetens expert Monica Zettervall säger så här i en intervju:

– Om du omfattas av en så kallad förmånsbestämd tjänstepension och dessutom har en hög lön kan det bli mindre i plånboken som pensionär, säger hon till Nyheter24.

Beror helt på att ha en tjänst

De som går i pension de närmaste åren omfattas ofta av förmånsbestämda tjänstepensioner och kan därför komma att gå på pumpen rejält om de förlorar jobbet runt 55 års ålder.

– Deras pension bestäms i högre grad av slutlönen. Även om a-kassan bidrar till den allmänna pensionen så är tjänstepensionsinbetalningar helt och hållet beroende av att man har en tjänst, säger Monica Zettervall.

Den här kontorsanställde har troligen sin tjänst på det torra, av den glada minen att döma. Foto: Pexels

Tryggare över 55?

Men det är lätt att missa regeln, och därmed klanta bort sin egen anställningstrygghet när man behöver den som bäst.

Om du jobbat i över tio år på ett och samma företag och är över 55 har du ofta en förhöjd anställningstrygghet.

Står i ditt kollektivavtal

Det innebär att du i flera kollektivavtal har fördubblad uppsägningstid jämfört med vad lagen kräver, om du exempelvis jobbar kontor, på kommun, fabrik eller sjukhus.

Men om du byter jobb strax innan du fyller 55, eller till och med efter att du gått förbi åldersgränsen, förlorar du trygghetsförmånen.

Trygga din anställning efter 55 års ålder

Därför ska man vara försiktig med att byta jobb från ett jobb som har den förmånen, till ett jobb där du inte har den.

Foto: Pexels

Exempelvis kan du ha rätten att ta med dig din anställningstid om du byter jobb inom samma koncern, eller om bolaget köps upp och din tjänst flyttas via verksamhetsövergång till den nya ägaren.

Vad säger Lagen om anställningsskydd, LAS?

Enligt lagen ska du som jobbat i över 10 år på en arbetsplats ha en uppsägningstid på minst 6 månader om du blir av med jobbet.

Lagen heter LAS – Lagen om anställningsskydd, och antalet månader står i LAS §11.

Istället för 10 månader har du en uppsägningstid på 12 månader om du uppfyller kraven för 55/10-regeln.

Det gör att lagen inte ger ens i närheten så bra grundskydd som den som kvalar in för den ökade tryggheten.

Det blir värre...

Men det blir värre.

Byter du jobb från ett ställe där du jobbat i 10 år och därmed får 12 månaders uppsägningstid om olyckan är framme, till ett helt nytt jobb så får du troligen börja om från noll med din intjänade uppsägningstid.

Det innebär att du beroende på arbetsplats får nöja dig med allt mellan 14 dagar till 3 månader i uppsägningstid de första åren på din nya tjänst.

MISSA INTE: Skatteverket sätter in "specialstyrka" mot svenska miljardärer

... Och det blir ännu värre

Dessutom ökar risken betydligt för att bli uppsagd om du byter jobb.

Är du kvar på samma jobb så minskar risken för att du ska bli uppsagd med varje år. Detta eftersom arbetsgivaren måste säga upp personal enligt en viss turordning – och börja med de som senast började på jobbet.

"Sist in, först ut"

Lagen om anställnigsskydd, LAS tar inte hänsyn till hur gammal du är. Har du jobbat på ett jobb kortare än dina kollegor så är arbetsgivaren tvungen att i de flesta fall säga upp dig innan dina kollegor.

Det finns vissa undantag på arbetsplatser och i vissa överenskommelser mellan fack och arbetsgivare, men huvudregeln lyder att den som är sist in på arbetsplatsen är den som först måste lämna den vid övertalighet.

MISSA INTE: Kommun lurade vårdpersonalen – på 15 000 i veckan

Tipset: Säg inte upp dig, eller?

Ibland kommer det ett erbjudande i karriären som man inte kan tacka nej till. Det finns inget egenvärde i att växa fast i kontorsstolen bara för att du har längre uppsägningstid där du är än på då ditt nya jobb.

Kanske är det ditt drömjobb, eller kanske är du trött på din nuvarande tjänst?

Men det kan vara klokt att ta med frågan om tryggheten i ekvationen när du väger fördelar och nackdelar med att gå vidare eller stanna kvar under de sista åren innan pensionen, exempelvis.

Trygghet eller utveckling?

– Det är den ständiga frågan – trygghet eller utveckling? För många måste hushållsekonomin komma först och då kan det väga tyngre att stanna på en plats med den här förmånen så att man har inkomsten mer eller mindre säkrad fram till pensionen, säger Jesper Wiklund på Unionen till Nyheter24.

Kanske kan du ta upp frågan med din blivande arbetsgivare, och få något liknande inskrivet i ditt nya avtal för att kompensera dig?

Ring din arbetsgivare eller ditt fackförbund för att vara säker om det finns ett 55/10-avtal inskrivet för just din tjänst och arbetsplats.

55/10-regeln gäller bara den med tio års oavbruten anställning. Det gäller inte nödvändigtvis om man har jobbat 10 år i olika omgångar under sitt arbetsliv för samma arbetsgivare, och i vissa fall kan arbetsgivare. 

Läs mer om arbetsmarknad och ekonomi:

Kommun lurade vårdpersonalen – på 15 000 i veckan

Skatteverket sätter in "specialstyrka" mot svenska miljardärer

Svenska kronan får skräpstatus igen – bankerna våndas

1,2 miljoner svenskar kräver högre löner – risk för strejk?

/
/
/
Las