Jerome Powell är chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed).
Jerome Powell är chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed). - Foto: Susan Walsh

USA:s styrränta oförändrad – höjning osannolik

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent. Orsaken är "brist på ytterligare framsteg" i kampen mot inflationen, men samtidigt ser Fed-chefen det som osannolikt att räntan snart höjs.


"Direktionen förväntar sig inte att det kommer att vara lämpligt att sänka intervallet förrän den har fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2 procent", skriver Fed:s ledning i ett uttalande enligt CNBC.

Fed:s direktion skriver också att det råder "brist på ytterligare framsteg" i kampen för att nå målet.

Fed-chefen Jerome Powell har inför beskedet deklarerat att han vill se tydligare bevis för att inflationen i USA är på väg mot målet för att mjuka upp penningpolitiken.

Men samtidigt tror han inte att nästa förändring av räntenivån blir en höjning.

— Jag skulle säga att det är osannolikt, säger Powell vid en presskonferens.

Hans ord togs emot väl på New York-börsen, där alla tre stora index gick upp rejält.

Uppmjukad plan

Målet är att få ned inflationen i USA till 2 procent. I mars steg den till 2,7 procent, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,5 procent i februari.

Bara timmar före Feds räntebesked kom siffror som visade att det tillkom 192 000 jobb i april i privat sektor i USA, att jämföra med marknadens förväntade 183 000 jobb.

I uttalandet skriver direktionen nu att den ekonomiska tillväxten tickar på i "ett fast tempo" med "stark" arbetsmarknad och "låg" arbetslöshet.

Nu klargör också Fed att planen för att avveckla stödköpsportföljen på 7 400 miljarder dollar (motsvarande 81 000 miljarder kronor) ska börja mjukas upp med början i juni.

Oklart när sänkning kommer

Att landets ekonomi accelererat oväntat kraftigt har fått marknad och analytiker att inte längre tro på en räntesänkning i USA till sommaren, nu lutar det mer åt september.

I sin prognos i mars såg Fed-ledamöterna tre troliga räntesänkningar i år och ytterligare tre 2025.

Fed började höja räntan i mars 2022. Senast centralbanken höjde var i juli i fjol, med 0,25 procentenheter. Därefter har flera beslut tagits om att lämna nivån oförändrad.

Intervallet 5,25–5,50 är samtidigt den högsta nivån på drygt 20 år.

TT
/
USA