Arla ändrar på en av sina kesoförpackningar efter kritik från flera kunder.
Arla ändrar på en av sina kesoförpackningar efter kritik från flera kunder. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Maja Suslin/TT.

Arla ändrar förpackning – efter hård kritik

För två år sedan nominerades en av Arlas kesoprodukter till antipriset "Årets matbluff". Det skulle dröja till våren 2024 innan Arla ändrade den missvisande förpackningen.


Få kan ha missat den kritikstorm som varit mot de nya plastkorkarna på förpackningar innehållandes vätska. Efter att det stod klart att ett EU-direktiv klubbats igenom var många företag snabba med att byta till plastkorkar som satt fast.

MISSA INTE: Gordon Ramsay dissar Arla i nytt klipp: "Sluta nu!"

Några som har fått tagit mot en särskild mängd kritik för detta är Arla foods, Sveriges kanske mest populära försäljare av mejeriprodukter. Trots kritiken kan Arla knappast gå emot ett EU-direktiv.

– Vi har laborerat både med att ta bort korkarna helt och hållet och att ha dem kvar, och har landat i att vi kommer att ha kvar korkarna, sa Max Wallenberg, presschef Arla foods till Nyheter24 då de nya korkarna först släpptes på marknaden.

Det är inte bara korkarna på Arlas produkter som mött kritik. Även en av deras kesoförpackningar lämnade så många kunder missnöjda att produkten nominerades till antipriset Årets matbluff 2022. 

LÄS MER: Kunderna rasar på Arlas mjölkförpackningar: ”Bojkott”

Arlas keso hamnade på fjärde plats i "Årets matbluff 2022"

"Keso Cottage cheese 1.5% 500 gram" hamnade 2022 på plats fyra över det årets matbluffar. Anledningen? Det stod bokstaverat "protein" i versaler på förpackningen. 

Produkten marknadsfördes som extra proteinrik men keson innehöll bara ett gram mer protein per 100 gram än företagets vanliga keso. Äkta vara anmärkte även på att den av Arla beskrevs som "naturligt proteinrik" trots att det extra grammet protein kom av tillsatt mjölkprotein.

Hösten 2023 gjorde organisationen en uppföljning av Arlas Keso "Cottage cheese" och såg att företaget inte hade ändrat förpackningen. I våras gjorde Äkta vara ännu en uppföljning och såg att ordet protein var struket från förpackningens framsida.

LÄS MER: Här är årets matbluff 2023

Arla strök ord från förpackning – efter två år

Förutom att stryka "Protein" från framsidan har Arla även ersatt sloganen "naturligt proteinrik" med "rik på protein". Det tog alltså ungefär två år för Arla att genomföra ändringen. 

"Bra jobbat" skriver Äkta vara på sin hemsida

Så ser den nya förpackningen ut: 

Nya Kesoförpackningen. Foto: Skärmdump/Arla.se.

MISSA INTE: Arla om nya kravet på förpackningar: "En risk"