ekonomi seb nordea bostadslån bolån bostad
Villor och bostadsrätter blir dyrare de kommande åren. Och det är en bra sak – för de som redan bor där. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Storbanken: Bostadspriserna kommer stiga med 25 procent

Storbanken berättar i Affärsvärlden att de spår en markant ökning av bostadspriserna när styrräntan sänkts till mer behagliga nivåer. Bra nyheter för de med bostadsrätt, men sämre nyheter för de unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De senaste månaderna har bostadsrätternas priser ökat med fem procent, och även villapriserna stiger.

Din bostadsrätt kommer öka i värde...

Jens Magnusson är chefsekonom på SEB och tror att priserna kommer att stiga, vilket han säger i en ny intervju med Affärsvärlden.

– Under resten av året kan vi se en ytterligare ökning med ett par, 3%, och därefter en ökningstakt med omkring fyra till fem procent årligen när bostadsmarknaden får fortsatt stöd av lite lägre räntor och stigande reallöner. Det innebär att om 3 år kan bostadspriserna vara omkring 10-15% högre än idag och om 5 år omkring 15 till 25 procent högre än idag, säger Jens Magnusson i intervjun.

Det är en väldigt hög takt vad gäller prisstegringen, vilket vittnar om goda år för de som redan äger sitt boende, vilket är ungefär halva Sveriges befolkning.

... Men blir också dyrare för dig att köpa nytt

Den andra halvan av Sverige, som inte ännu äger sitt boende, kanske inte håller med.

Stigande priser innebär att det kan bli ännu svårare för svenska ungdomar att låna ihop till den kontantinsats som behövs för att köpa sin första bostad.

Särskilt gäller det eftersom räntorna är fortsatt höga och de flesta experter inte tror att Riksbanken kommer gå tillbaka till 0 procents styrränta i någon överskådlig framtid.

Hoppet lever och är stort

Men förhoppningarna är stora på att inflationen fortsätter nedåt och att Riksbanken kostar på sig ett par räntesänkningar till under 2024 och 2025.

Men det finns ett bekymmer och det är om svenskarna blir mer försiktiga på bostadsmarknaden – eller om ekonomin stannar in i en djupare svacka än vad man tidigare trott.

Nordea: Det kan stoppa räntesänkningarna

Även Nordeas analytiker Gustav Helgersson tror att priserna kommer att öka markant. Eventuellt så mycket som fem till tio procent fram till slutet av nästa år, säger han till Affärsvärlden.

Men det finns risker även med det. Om amerikanska Fed låter bli att sänka räntan avsevärt så kommer Riksbanken i Sverige inte att våga avvika allt för mycket från Feds styrräntenivåer.

– En risk för bakslag på bostadsmarknaden är om Riksbanken lättar på den penningpolitiska bromsen långsammare än vad hushållen räknar med. Den amerikanska centralbanken Fed ser ut att avvakta mot slutet av året innan de sänker styrräntan, säger Helgesson till Affärsvärlden.

Skulle kunna skada svensk bomarknad

Om man mot förmodan sänker räntan mycket mer än Fed och Europas centralbank ECB i Frankfurt så kan det kosta i form av en ytterligare försvagad svensk krona i internationella sammanhang, säger han till tidningen.

Svensk bomarknad skulle skadas på det sättet att en utebliven räntesänkning skulle leda till en långdragen prisuppgång och färre bostadsaffärer, då köparna i teorin väntar på billigare lån och säljarna väntar på högre priser.

Läs mer om ekonomi:

Så mycket mindre mat köper svenskarna nu

Ica lovade lägre priser – så mycket höjde de i stället

Sverige förlorar 1,5 miljarder – på kryptohandlarnas fiffel

Kronan fortsätter stärkas mot euron

/
/
/
/
SEB