Krypto bitcoin skatter
De är hajare på kryptoinvesteringar, men verkar inte förstå skattelagen så väl. - Foto: Pexels

Sverige förlorar 1,5 miljarder – på kryptohandlarnas fiffel

Bara ungefär 5 procent av de som gjorde vinst på kryptohandel i fjol deklarerade detta. Det innebär att staten går miste om över en miljard kronor i skatteintäkter på grund av kryptohandlarnas fiffel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

8 000 personer skattar för sina kryptovinster vajre år, enligt Skatteverket. Det är en ökning från för några år sedan då det var betydligt färre. Men Skatteverket är inte alls nöjda. Detta eftersom hundratusentals svenskar beräknas göra vinst på kryptohandel varje år.

Det är med andra ord bara en bråkdel, 5 procent enligt Skatteverkets uppskattningar, som gör rätt för sig.

MISSA INTE: Kronan fortsätter stärkas mot euron

Krypto omsätter 19 miljarder 

De totala deklarerade försäljningsbeloppen steg under samma period från 36 miljoner kronor år 2013 till knappt 19 miljarder kronor år 2021. De deklarerade vinsterna har stigit från 10 miljoner kronor år 2013 till knappt 2,7 miljarder kronor år 2021.

– Genom att titta på siffror från utländska kryptoväxlar och kryptobörser och jämföra dem med antal personer som tar upp försäljning av kryptovalutor i deklarationen kan vi konstatera att få följer reglerna. De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna, säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skattefel på 90 procent

Skattefelet bedöms alltså vara 90 procent eller 1,5 miljarder kronor.

– Antal personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning, säger Anna Olofsson, specialist kryptobeskattning på Skatteverket.

Rapporten är ny och sätter luppen på en vit fläck i Skatteverkets underlag för vilka pengar som fattas i statskassan. 1,5 miljarder kronor är inte småslantar.

Sverige kan inspirera andra länder

Dessutom är Skatteverkets rapport den första av sitt slag och andra länders motsvarande skattemyndigheter kan inspireras av Sverige i kartläggning av de obetalda skatterna.

– Rapporten är viktig eftersom vi hittills haft begränsad kunskap om omfattningen av skattefelet kopplat till redovisning av kryptovaluta, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket.

Efter kartläggningen blir nästa steg att faktiskt hämta hem den förlorade dryga miljarden till statskassan. Men det har Skatteverket inte meddelat hur man tänker göra i dagsläget.

Läs mer om ekonomi:

Bara några få slipper skatta på dricks – så hög är skatten

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Utländska valutor kostar skjortan – vänta med att växla

Så mycket betalar du i skatt – från kommun till kommun

/
/