Färre lämnar in värdesaker till pantbanken. Arkivbild.
Färre lämnar in värdesaker till pantbanken. Arkivbild. - Foto: Bertil Ericson / TT

Trendbrott: Färre tar hjälp av pantbanken

Allt färre väljer att lämna in sina värdesaker till pantbanken – och fler hämtar ut sina saker än tidigare. Jag kan inte minnas när det här hände senast, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Så går det till på pantbanken

Föremålet värderas i pantbankens butik och kunden får pengar direkt i handen. Den som vill låna måste vara över 18 år och visa legitimation.

Normallånet löper på fyra månader och kan lösas in när som helst under tiden. Räntor och avgifter varierar mellan olika pantbanker.

De flesta pantar guldsmycken och klockor, men även konst, antikviteter och musikinstrument, liksom exempelvis dyrbara väskor, slipsar, scarfar, plånböcker och skärp.

Föremål som inte blir utlösta säljer pantbanken i butiken eller på auktion, även på nätet. Om det blir ett överskott, när avdrag gjorts för lån och avgifter, tillfaller det kunden.

Totalt finns 23 pantbanksföretag i Sverige. De största är Pantbanken Sverige med 26 kontor och Sefina pantbank med 20 kontor i Sverige.

Källa: Svenska pantbanksföreningen

Antalet personer som vänder sig till Pantbanken har ökat de senaste åren, men i sommar har trenden vänt – för första gången på länge.

I juni minskade antalet kunder med sju procent, jämfört med samma period i fjol.

— Vi märker att det har bromsat in, efter de här senaste två årens enorma ökning, säger Peter Sundström.

Färre saker går till auktion

Ökningstakten har avtagit hela året, men det är nu i sommar som det faktiskt har minskat. Peter Sundström tror att det beror på att människor har fått det lite bättre ställt.

— Inflationen går ju ner och elräkningen har också sjunkit radikalt. Så alla dessa privatekonomiska delar har säkert påverkat.

Det är också fler som hämtar ut sina saker jämfört med i början av året. I juni var det 86 procent som hämtade sina saker före auktion. I början av året var motsvarande siffra 83 procent.

— Under inflationstrycket hade folk ingen tanke på att hämta ut sina saker. Men nu börjar vi se mer normala beteenden igen.

Rekordhög utlåning

Däremot ökar utlåningen fortfarande, alltså hur mycket pengar pantbanken lånar ut. Under första halvåret nådde utlåningen nya rekordnivåer och uppgick till 735 miljoner kronor. Det är en ökning med tio procent, jämfört med samma period i fjol.

De senaste fem åren har utlåningen därmed ökat med 85 procent.

— Det är färre som kommer till oss, men de som gör det lånar mer pengar. Deras föremål är lite mer värda i dag, för att guldpriset har stigit så mycket.

Det vanligaste som pantbelånas är just guldsmycken, enligt Peter Sundström. Men även klockor och väskor har ökat de senaste åren.

TT
/
/
stats