Sambandet mellan extremväder, som den pågående hettan i framför allt Sydeuropa, och ekonomiska indikatorer som inflation och bnp är för viktiga för att ignorera, säger ECB-ledamoten Frank Elderson i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.
— Ta den ovanligt heta sommaren 2022, matprisinflationen steg med mellan 0,4 och 0,9 procentenheter, och det var en ganska mätbar effekt på den tyska bnp-tillväxten, säger han.
Enligt honom har ekonomer lärt sig att förstå att det finns ett viktigt samband mellan klimatkrisen och dess effekter på ekonomin.
Forskare har sett att en varmare planet riskerar prisstabiliteten. Jordbruket kan påverkas negativt och priserna på mat tenderar att öka. Hettan kan därmed indirekt påverka framtida räntebeslut från Europeiska centralbanken (ECB), resonerar Elderson.
— Omställningen till ett annat klimat kan periodiskt innebära fluktuationer i priserna på ett sätt som vi inte har sett förut, säger Torbjörn Isaksson till TT.
Sverige har framför allt mycket import av frukt och grönt.
— Så det är klart att om det är torka och dåliga skördar så kan det påverka. Men hittills har jag inte sett några tecken på det egentligen, säger Isaksson.