Prisuppgången för paketresor och biluthyrning beskrivs av flera ekonomer som ett vanligt semestermönster. Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg tror ändå att dagens siffra kommer att få Riksbanken att avvakta med räntesänkningar.
— De skulle behöva lite fler utfall innan de vågar sänka igen. Det vill säga säkerställa att det här är ett undantag, säger Alexandra Stråberg.
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson beskriver dagens detaljerade inflationssiffror som ett bra utfall även om inflationen fortsatt är för hög.
— Det är inget som tyder på att det kommer att bli ihållande inflation, säger han.
Senare sänkning
Han tror samtidigt att räntesänkningar från Riksbanken får vänta till september. Nordea däremot tror inte på några fler räntesänkningar från Riksbanken i år, men oroas inte av dagens definitiva inflationssiffra.
— Det här är inte början på en ny inflationsuppgång, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Elpriserna sjönk med 6,3 procent från maj till juni. Detta samtidigt som livsmedel och alkoholfria drycker fortsatte att bidra till inflationstakten i juni, skriver SCB.
Bär och purjo
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker var i stort sett var oförändrade i juni jämfört med maj men steg i årstakt med 5,3 procent.
Och färska bär och purjolök hade rejäla prislyft på 16,9 procent respektive 16,7 procent jämfört med månaden före.
Kaffepriset, som tidigare i år haft en galloperande utveckling, steg 1 procent i juni mot i maj.
Inflationen i juni lyfte till 2,8 procent enligt KPIF-måttet, visar en andra beräkning av Statistiska centralbyrån (SCB). Det kan jämföras med 2,3 procent i maj och Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Ökningen av inflationen i juni, enligt den andra beräkningen, var något lägre än SCB:s preliminära siffror från förra veckan.