Wallenbergsfärens maktbolag Investor redovisar ett justerat substansvärde på 960,6 miljarder kronor – 314 kronor per aktie – vid halvårsskiftet i en kvartalsrapport. Totalavkastningen uppgick samtidigt till minus 5 procent. Detta kan jämföras med 3 procent jämförelseindex SIXRX på Stockholmsbörsen under perioden.
— Enskilda kvartal och hur aktien går, det styr inte vi utan vi fokuserar väldigt mycket på att bygga substansvärde, vilket vi i sin tur gör genom att försöka bygga riktigt bra bolag och utveckla dem, säger Cederholm.
Tulleffekt
Det pågående tullkriget ger direkta effekter i ett antal bolag där det faktiskt blivit en kostnad. Men de indirekta effekterna har sannolikt större påverkan – den osäkerhet som skapas i marknaden, menar Cederholm.
Investor är storägare i multinationella exportföretag. Räknar ni med att få tänka om när det gäller vilka företag ni satsar på i er portfölj på grund av handelshindren och tullar?
— Vi är väldigt nöjda och trygga i de bolag vi har. Den stora förändringen är att det pågår sedan många år en regionalisering av försörjningskedjorna.
Regionalisering
Till exempel syntes en sårbarhet i försörjningskedjor under pandemin, och det kan finnas anledning ur ett hållbarhetsperspektiv att producera närmare. Tullarna lägger ytterligare ett mynt i vågskålen, menar Cederholm. Samtidigt så fattar inte bolag beslut om fabriksinvesteringar baserat på tulldiskussionerna.
— De rör sig alldeles för mycket för att fatta så långa investeringsbeslut, säger Cederholm.
I Investors portfölj finns stora poster i börsbolag som ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, Ericsson och SEB. Där finns även onoterade bolag som Mölnlycke och Permobil.