Fredag 21 Jan
Stockholm

Obligationsrekord i Europa

EU:s krisfond EFSF passade i veckan på att dra in 30 miljarder euro med nya obligationer och bidrog därmed till ett nytt europeiskt veckorekord i emissioner av nya obligationer. Arkivbild
EU:s krisfond EFSF passade i veckan på att dra in 30 miljarder euro med nya obligationer och bidrog därmed till ett nytt europeiskt veckorekord i emissioner av nya obligationer. Arkivbild. Foto: TT

Europeiska företag och stater passar på att fylla på kassan med nya lån inför vad många tror blir räntelyft senare i år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Med nya emissioner på sammanlagt nästan 95 miljarder euro (snudd på 1 000 miljarder kronor) är det redan på torsdagen en historisk rekordnivå för en vecka.

Rekordet slås efter en ovanligt tidig julledighet på obligationsmarknaden och inför det att Europeiska centralbanken (ECB) är på väg att dra ned på sina stödköp på obligationsmarknaden under året.

Väntade räntehöjningar i USA påverkar också, då det antas trycka upp ränteläget globalt.

Januari är säsongsmässigt en stor månad när det gäller obligationslån. Det förra rekordet slogs i januari 2020.

Bland de största låntagarna som har varit ute med håven i veckan finns förutom privata företag som Eon och Enel även spanska staten och statliga bolag i Frankrike.

EU:s krisfond EFSF drog samtidigt in 30 miljarder euro på nya obligationer.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela