Lördag 21 Maj
Stockholm

Utredare: Slopa dagens bostadsbidrag

Slopa underhållsstödet och ersätt bostadsbidraget med en ny förmån. Det föreslår regeringens särskilda utredare Åsa Karlsson Björkmarker. Arkivbild.
Slopa underhållsstödet och ersätt bostadsbidraget med en ny förmån. Det föreslår regeringens särskilda utredare Åsa Karlsson Björkmarker. Arkivbild. Foto: TT

Utredningen om bostads­bidrag och underhållsstöd överlämnar sina förslag på tisdagen. Ett av förslagen, som nu presenteras av utredaren på Dagens Nyheters debattsida, är att underhållsstödet tas bort och att en statlig underhållsreglering i stället införs.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det nuvarande stödet, som man kan ansöka om när den andra föräldern inte betalar underhållsbidrag, utgår enligt utredaren inte tillräckligt från att föräldrar själva ska ansvara för försörjningen av sina barn.

"Att som i dag, inte se till föräldrars samlade ekonomi för att försörja sina barn är både omodernt och kontraproduktivt", skriver Karlsson Björkmarker.

Den statliga underhållsregleringen föreslås vara en renodlad reglering föräldrar emellan och innebär inget ekonomiskt stöd från staten.

Utredaren vill även slopa bostadsbidraget och ersätta det med en ny förmån kallad bostads- och familjestöd. Stödet ska utgå från tre separata delar: stöd till bostad, stöd till familj och stöd till särlevande. Stödet till särlevande föräldrar föreslås ersätta den kompenserade roll som underhållsstödet har i dag, som utredaren alltså vill ta bort.

"För att bryta trenden att allt fler barn växer upp i låg ekonomisk standard behöver rejäla reformer och omfördelningar göras. Utredningens förslag är viktiga steg på vägen i det arbetet", skriver Åsa Karlsson Björkmarker.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela