Jeremy Grantham
Jeremy Grantham förutspår att superbubblan snart spricker. - Foto: Alison Yin/TT och Ahn Young-joon/TT

Börsen kan sjunka med 45 procent – när superbubbla spricker

Den världsberömde investeraren Jeremy Grantham förutspår nu att superbubblan vi befinner oss i kommer spricka när som helst. Det skulle innebära ett börsras på 45 procent, menar han.


Investeraren och GMO-grundaren Jeremy Grantham menar nu att den historiska börskraschen som han förutspådde för ett år sedan är på ingång, rapporterar Bloomberg. 

Den 83-åriga Wall Street-legendaren är känd för att tidigare ha förutspått börskrascherna år 2000 och 2008. 

Superbubblan är på väg att spricka

Enligt Grantham befinner sig USA:s aktiemarknad i en “superbubbla” för fjärde gången de senaste hundra åren, som nu är på väg att spricka. Precis som den gjort alla tidigare gånger. 

Grantham förklarar att vi har genomgått alla kännetecknande faser för en superbubbla och tumultet kan nu sätta igång när som helst.

Han menar att när bubblan spricker kommer det göra att indexen återgår till statistiska normer, och eventuellt ytterligare nedåt. Det här förutspår han skulle innebära ett ras på 45 procent för S&P 500. 

Största potentiella nedskrivningen i USA:s historia

Det som Graham menar är slutfasen på en bubbla är “galna investerarbeteenden”, vilket dagens meme-aktier och hausse av kryptovalutor starkt bekräftar.  

“När pessimismen återvänder till marknaderna står vi inför den största potentiella nedskrivningen av upplevd rikedom i USA:s historia”, skriver Jeremy Grantham enligt Bloomberg

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.