Kvinnor med vanliga löner har inte råd att låna till en trea i de 25 största kommunerna. Arkivbild.
Kvinnor med vanliga löner har inte råd att låna till en trea i de 25 största kommunerna. Arkivbild. - Foto: TT

Bostad jätteproblem vid skilsmässa

Så här efter jul är det säsong för skilsmässor. Kanske innebar ledigheten en insikt om att förhållandet inte fungerar längre – nu är det dags att gå skilda vägar. Men förutom sorgen och besvikelsen över ett kraschat förhållande finns också praktiska problem. Som hur man ska bo.


Fakta: Vem har råd att låna till en trea?

SBAB har räknat på hur män och kvinnor med medianinkomster i landets 25 största kommuner får råd att låna till köp av en trerumslägenhet (till snittpriset i respektive kommun).

Det visar sig att kvinnor med medianinkomster för respektive kommun inte har råd att köpa någonstans i landets 25 större kommuner.

Män, med medianinkomst, får dock låna till köp i sju av kommunerna – i Kristianstad, Växjö, Västerås, Gävle, Karlstad, Borås och Sundsvall. Men inte i någon av storstäderna kan heller männen med medianinkomster låna till köpet av trean.

I exempelvis Stockholm är medelpriset för en trea 5 550 000 kronor, för det krävs en kontantinsats på 832 500 kronor. Medianlönen för män är 41 370 kronor per månad och för kvinnor 36 015 kronor, vilket varken för män eller kvinnor räcker till för lånen till trean.

I Göteborg är medelpriset 3 555 000 kronor, vilket kräver en kontantinsats på 533 250 kronor. Medianlönen för män är 37 485 kronor och för kvinnor 31 500 kronor, vilket inte räcker till för att få låna.

I Malmö är medelpriset 2 557 500 kronor, vilket kräver en kontantinsats på 383 625 kronor. Medianlönen för män är 30 555 kronor och för kvinnor 27 930 kronor, vilket inte räcker till för att få låna till en trea.

Källa: SBAB

Många vill försöka behålla den gamla bostaden, framför allt för barnens skull. I stället för två nya hem, med byte av skola och kompisar, så vill man att barnen får bo kvar.

Men där blir det problem för den som ska köpa ny bostad. I alla fall i landets 25 största kommuner, enligt beräkningar från den statligt ägda banken SBAB. I ingen av kommunerna kan kvinnor med medianlön låna för att köpa ens en trerumslägenhet. Män med medianlön kan köpa i sju kommuner, som Växjö, Kristianstad, Karlstad och Gävle. Men inte i städer större än så.

— Vi gör den här undersökningen med jämna mellanrum, och kommer fram till samma resultat varje gång. Är det inte dags att prata om lösningar nu, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Separerade behöver hjälp till bostad, precis som unga, enligt Claudia Wörmann. Arkivbild.

Hon efterlyser politiska lösningar även för separerade, och särskilt för kvinnor. För unga pågår en utredning om stöd till bostadsköp – kanske behövs något liknande även för dem som skiljer sig, tycker hon.

Behålla bostaden

Men än finns inte något åt det hållet, och frågan är vad alla som nu skiljer sig kan göra. Är det till exempel en bra ide att behålla bostaden tillsammans, trots att förhållandet är över? Nja, kanske, det bygger på att man kan komma överens, och att bostadssituationen löses för båda parter, förklarar Ann Engwall, familjerättsjurist på SEB. De som är gifta behöver göra en bodelning vid skilsmässa, men det måste inte innebära att den gamla bostaden säljs.

— Man kan avtala om precis vad som helst. Man kan komma fram till att man efter en bodelning ska äga hälften var, men det är svårt om den ena också måste låna för att köpa en ny bostad, säger Ann Engwall.

Det finns till exempel de som väljer att bo växelvis i den gamla bostaden, för barnens skull. Men det är nog ofta en övergångslösning, tror hon.

Américo Fernández, privatekonom på SEB, uppmanar de som ska separera att så fort som möjligt ta kontakt med sin bank.

— Det må se eländigt ut, man fick lånet i banken med två inkomster och vid en skilsmässa blir det bara en lön. Men prata med banken, det kan finnas möjligheter, säger han.

Bankerna vill väldigt gärna försöka hjälpa till, understryker han. Den som har sund ekonomi och en historik i banken med sparande kan exempel få undantag från amorteringskraven.

Skaffa andrum

— Genom att ta kontakt med banken kan man få andrum, hjälp med en övergångslösning, säger han.

Om man haft bostaden mer än fem år så kan man få göra en omvärdering av den, och om den stigit mycket kan man få slippa amortera lika mycket.

Men kanske räcker inte lönen till lånebeloppet ändå. Bankerna får inte låna ut pengar till den som inte kan betala tillbaka, och det krävs rejäla marginaler.

— Man är ju fortfarande sin mammas och pappas barn. Kanske kan man fråga sina föräldrar om de kan stå som medlåntagare, precis som många unga gör, säger Claudia Wörmann.

— Kanske har någon anhörig ett sparande som kan användas för att amortera ned lånet, säger Américo Fernández.

Många funderar över hur de ska kunna öka sina inkomster. Men att försöka skaffa sig ett bättre betalt jobb är inte helt enkelt, och extrajobb kan också vara svårt.

— Extrajobb under en separation, nej det är inget att rekommendera, säger Claudia Wörmann, och konstaterar att det kan bli ohållbart att jobba dubbelt och vara ensam med barnen, och samtidigt skapa ett nytt liv efter separationen.

Kanske kan det gå att skaffa sig mer intäkter genom att hyra ut ett rum i bostaden. För SEB skulle detta kunna godkännas som en högre inkomst, enligt Américo Fernández. SBAB är dock mer tveksamma, att hyra ut framöver anses inte som en tillräckligt säker intäkt.

— Men det krävs att det finns ett hyresavtal som visar att hyresgästen täcker upp. Men det beror helt på historiken hos banken och ekonomin. Ta kontakt med banken, råder Américo Fernández.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.