Lyxfällan.
Jonas och Mirjam måste kämpa hårt i veckans Lyxfällan för att deras ekonomiska situation ska lösa sig. - Foto: Skärmdump från Lyxfällan/TV3.

Paret har ett miljonskuldberg – bryter ihop: "Måste offra..."

I kvällens Lyxfällan träffar tittarna paret Jonas och Mirjam, boende i Gävle, som varje månad måste kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Men när deras kolonistuga kommer på tal brister det för Mirjam. Säsongens första avsnitt av Lyxfällan sänds 1 februari klockan 20.00 på Viaplay, Viafree, och TV3.


Jonas och Mirjams kärlekshistoria började på en bussresa på väg till södra Franrike, och i somras hade de varit tillsammans i 20 år, vilket firades med en äktenskapsförnyelse. Men allt är inte guld och gröna skogar hemma hos paret i Gävle.

När Lyxfällan besöker dem får de inte ekonomin att gå ihop, då de har varsin löneutmätning – och flera ärenden var hos inkasso. En stor del av inkomsten går till familjens fritidsintressen, bland annat Jonas medlemskap i Frimurarorden och Mirjams i Mariaorden.

Foto: Skärmdump TV3

– Vi har alltid på något sätt lyckats få mat på bordet. Men det kan vara så att jag och Jonas kanske äter gröt för att ha mat till våra barn, berättar 47-åriga Mirjam i programmet.

Går 29 900 back varje månad

Redan innan den välkända tavlan, där deltagarna i programmet får en tydligare bild av hur mycket de spenderar varje månad, bryter Mirjam ihop. Men programledaren Magdalena Kowalczyk menar på att det är dags att paret får se sanningen i vitögat.

Trots att paret äter gröt mot månadens slut visar det sig att de lägger hela 12 000 kronor i månaden på mat, och de har även 13 pågående abonnemang. Sammanlagt går de back 29 900 kronor varje månad, där 15 000 går till fritidsintressen.

– Jonas och Mirjam måste offra saker. Frågan är: bara hur villiga är de att ge upp sin bekväma rutin?, säger Kowalczyk.

Foto: Skärmdump TV3

Bryter ihop när stugan kommer på tal

Till en början går det bra, och abonnemang sägs upp och emotionellt knutna saker säljs, så som Mirjams instrument, och Jonas teknik och rollspelsböcker. Men när Kowalczyk ber om nyckeln till familjens kolonistuga som Mirjams familj haft sedan 40-talet brister det.

Det är även på plats i stugan som Kowalczyk gör det klart för paret hur mycket skulder de egentligen har, och hoppas att de ska ta sitt förnuft till fånga och sälja stugan.

– Kolonistugan har ju varit vårt lilla andningshål som vi har haft, och den har ju också funnits i mitt liv så länge jag kan minnas, säger Mirjam.

Vill du veta hur det går för Mirjam och Jonas – och deras stuga? Säsongens första avsnitt av Lyxfällan sänds 1 februari klockan 20.00 på Viaplay, Viafree, och TV3.

Nyheter24 har pratat med Jonas, om hur det gick för familjen när kamerorna stängdes av, läs mer om det här.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!