Mirjam och Jonas i Lyxfällan.
Hur gick det egentligen för Mirjam och Jonas efter att kamerorna stängts av? - Foto: Skärmdumpar/TV3 och privat.

Paret tvingades sälja kolonistugan – det hände efter Lyxfällan

När Lyxfällan besökte Mirjam och Jonas var läget akut. Med varsin löneutmätning och ärenden hos inkasso var framtiden oviss. Men vad hände egentligen sen?
– Klart att det var en utsatthet, säger Jonas till Nyheter24.


I ett avsnitt av den senaste säsongen av Lyxfällan träffade tittarna paret Mirjam och Jonas, som bor tillsammans med sina två tonårsdöttrar i Gävle. 

I programmet får vi följa dem genom en vecka kantad av svåra beslut – då de tvingades sälja en hel del tillhörigheter och offra en del bekvämligheter som familjen vant sig vid. Läs mer om det här.

Uppoffringar som var nödvändiga på grund av deras trassliga ekonomi, då de hade varsin löneutmätning och flera ärenden var hos inkasso.

– Vi har alltid på något sätt lyckats få mat på bordet. Men det kan vara så att jag och Jonas kanske äter gröt för att ha mat till våra barn, berättade 49-åriga Mirjam i programmet.

Mirjam och Jonas i Lyxfällan. Foto: Skärmdump/TV3

Deras största sorg var utan tvekan att sälja kolonistugan som Mirjam haft så länge hon kunde minnas. Men för att den ekonomiska situationen skulle gå att rädda – gick de tillslut med på att säga adjö till stugan, som beskrivs som deras "andningshål".

Så gick det sen för Mirjam och Jonas i Lyxfällan

Men vad hände egentligen efter att kontraktet rivits? Lyckades paret följa sin nya budget som programledaren Magdalena Kowalczyk hjälpt till att ta fram? Nyheter24 kontaktade Jonas, 41, för att höra hur familjen har det idag.

Jonas berättar att familjen faktiskt själva satt och tittade på programmet som sändes under tisdagen.

– Det var en surrealistisk upplevelse att se sig själv på tv. Man har ju aldrig varit med om det förut, så kan nog tänka mig att det känns som det ska kännas, säger han och fortsätter:

– Vi vet ju var vi stod någonstans innan de knackade på dörren, sedan dess har det blivit mer nedförsbacke än uppförsbacke.

Upplevelsen, även om den var väl behövd, var såklart svår för paret.

– Det var jobbigt, nu insåg jag när jag tittade igår, att jag inte säger så mycket under hela programmet. Men det tar lite längre tid för mig att bearbeta saker och ting. Men klart att det var en utsatthet, med all rätta.

Parets totala skuld visades i kolonistugan. Foto: Skärmdump/TV3

Efter att den älskade kolonistugan såldes har Jonas lyckats nolla sin skulder hos Kronofogden, och ta bort sin löneutmätning. Den nya budgeten var inte heller, enligt Jonas, alls svår att hålla.

– Det känns riktigt bra faktiskt, vi är så himla glada över att ha fått den här hjälpen, säger Jonas.

Nu sitter familjen samlad en gång i veckan och ser över veckans budget, och Jonas beskriver att även barnen är engagerade i ekonomin.

"Det är vemodigt"

Upplevelsen med Lyxfällan var fylld av starka känslor, särskilt när stugan kom på tal, vilket även var parets stora orosmoment innan inspelningen i början av oktober. Men försäljningen av stugan var klar redan i november.

– Det är vemodigt, men det känns ändå bra för att vi har fått möjligheten att nolla mina skulder framförallt, och sen få en bättre möjlighet att jobba på att nolla Mirjams skulder, säger han och fortsätter:

– Det är alltid kämpigt att göra sig av med saker, men det är ju materiella ting som vi har fäst känslor vid. Men materiella ting går att ersätta när budgeten tillåter.

Efter att programmet har sänts är det många som hört av sig till paret, och än så länge är det bara hurrarop, beskriver Jonas.

– Det är många som har hört av sig och sagt: “fan vad ni är starka”, "bra kämpat" och "gå med huvudet högt".

Extra svårt var det för Mirjam att hantera det ökända tavlan. Foto: Skärmdump/TV3

Så ser framtiden ut från Jonas och Mirjam

Framtiden, enligt Jonas, ser nu mycket ljusare ut. Familjen letar efter en större lägenhet och har börjat planera för en eventuell utlandsresa. När de se tillbaka på sin upplevelse är de väldigt glada för att de valde att vara med – och att tacksamma för att deras stuggrannar uppmanade dem att söka.

– Vi mår mycket bättre idag och vi pratar mer lugnt och sansat om pengar. Det har varit, både före och under Lyxfällan, den stora schismen.

Har ni några råd för framtida deltagare?

– Sök och ta den hjälpen, för man får faktiskt väldigt bra hjälp. Sen behöver man en egen vilja och ett eget driv att faktiskt förändra sin situation, avslutar Jonas.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.