Vinstlyft för investmentbolaget Ratos. Arkivbild.
Vinstlyft för investmentbolaget Ratos. Arkivbild. - Foto: TT

Rapportrökare lyfter Ratos

Ratos tillhör den lilla skaran aktier på plus på Stockholmsbörsen i vågen av räntefrossa och Ukrainaoro.Investmentbolaget, som bland annat driver växtvaruhuset Plantagen, rapportrusar efter ett oväntat stort vinstlyft och höjd utdelning.


"Våra diversifierade affärsområden står sig tillsammans starka i en turbulent omvärld med utmaningar i leveranskedjor, ökade kostnader för insatsvaror och covid-19 smitta på arbetsplatser", skriver vd Jonas Wiström i en kommentar i bokslutet.

Ratos redovisar en vinst före skatt på 289 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol i rapportrökaren. Det kan jämföras med vinsten på 20 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Nettoomsättningen lyfte till 5,75 miljarder kronor, upp från 4,84 miljarder.

Styrelsen föreslår i bokslutet en utdelning för 2021 på 1:20 kronor per aktie, upp från 0:95 kronor per aktie ett år tidigare.

För Plantagen – som redovisas under det norska namnet Plantasjen i Ratos rapporter – redovisas en ökning av nettoomsättningen till 777 miljoner kronor, upp från 753 miljoner.

Rörelseresultatet blev en förlust på 21 miljoner, vilket dock var mindre än förlusten på 30 miljoner under motsvarande kvartal 2020. För helåret gör dock Plantasjen en vinst på 713 miljoner kronor, upp från 566 miljoner ett år tidigare.

Aktien har vid klockan 14.20 gått upp med 3,3 procent och den är därmed den som går bäst bland samtliga aktier i OMXS-index.

TT