Vad krävs för att få skatteåterbäringen redan i april?
Vad krävs för att få skatteåterbäringen redan i april? - Foto: Henrik Montgomery/TT

Skatteåterbäring redan i april? Här är vad som krävs

Vet du redan nu att du kommer att få skatteåterbäring? Då vill du kanske ha den vid det första utbetalningstillfället i april. Men det förutsätter att vissa krav uppfylls.


Datum för deklarationen 2024

Skatteverket räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

Mellan den 4 och 8 mars skickade Skatteverket ut inkomstdeklarationen till de som skaffat så kallad digital brevlåda innan den 3 mars och nu, i mitten av mars, börjar man skicka ut pappersdeklarationen. 

När man väl fått sin deklaration får man reda på om man betalat för lite skatt – och därmed behöver betala kvarskatt – eller om man får pengar tillbaka i form av skatteåterbäring

Om du ska få det senare vill du kanske ha pengarna så snabbt som möjligt? Men då finns det vissa krav.

Deklaration 2024: Viktiga datum du inte får missa

Foto: Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2024: Så fungerar rut och rot-avdraget

Då kan du få skatteåterbäring i april 2024

De första utbetalningarna av skatteåterbäringen sker mellan den 9 och den 12 april. Men bara till de "som deklarerade digitalt senast den 3 april utan att ändra eller lägga till något", enligt Skatteverkets hemsida

Om du gör till exempel gör avdrag i din deklaration räknas det som en ändring och därmed kommer du heller inte kunna få din skatteåterbäring vid det första utbetalningstillfället i april, utan får vänta till juni.

LISTA: Avdragen du kan göra i deklarationen 2024

Foto: Janerik Henriksson/TT

Reseavdrag 2024: Så funkar det i deklarationen

Om du inte gör några ändringar eller tillägg i deklarationen och godkänt deklarationen senast den 3 april bör du också se till att du har anmält ett bankkonto hos Skatteverket för att de ska kunna betala ut din skatteåterbäring redan i april. 

Här kan du läsa om hur du anmäler bankkonto hos Skatteverket.

/