Här är köp- och säljsajterna som tar minst respektive mest i andel.
Här är köp- och säljsajterna som tar minst respektive mest i andel. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Oscar Olsson/TT.

Sälja second hand? Så mycket av dina pengar tar sidorna

Nyheter24 har letat priser bland Sellpy, Vinted, Blocket, Plick och Tradera för att ta reda på vilken hemsida som det är billigast att sälja på.


Att köpa och sälja i andra hand blir allt mer populärt. I januari 2024 sköt exempelvis köp- och säljsajten Traderas omsättning i höjden. 

I november 2023 ställdes det nya krav på köp- och säljsajter. De som har sålt för över 23 000 kronor eller sålt fler än 30 olika varor på en och samma plattform under kalenderåret 2023 måste redovisa till Skatteverket. 

Säljer man prylar via Tradera, Blocket eller Plick sköter plattformerna redovisningen åt en. Sellpy och Vinted skickade däremot ut formulär där säljaren själv var tvungen att redovisa sina intäkter från hemsidan. 

Sålt på Blocket eller Tradera i år? Nu ändras reglerna – här är kunderna som påverkas

Sajterna som tar minst och mest 

Men till vilken hemsida ska man vända sig om man vill få ut så mycket pengar som möjligt?

De olika köp- och säljsajterna kan ta ut olika procentandelar i provision. Vissa sajter tar även en försäljningsavgift. 

Så mycket kostar det att sälja på Sellpy

På Sellpy kan man sälja det mesta, men sajten har framför allt gjort sig känd för att tillhandahålla kläder. Till att börja med säljer sajten endast det som de tror kan gå för minst 50 kronor. Prylar som är värda mindre kan man alltså inte få intäkter alls för från Sellpy. 

Sellpy tar en kostnad på 12 kronor per annons. 

Är varan värd mer än 50 kronor får säljaren 40 procent av vinsten. Har varan sålts för 500 kronor eller mer får säljaren 70 procent av värdet. 

Sellpy-påsar. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT.

Så mycket kostar det att sälja på Blocket 

Att annonsera på Blocket kan kosta beroende på vad du vill sälja. För varor inom kategorierna hem, elektronik, hobby, personligt, övrigt och bostad är det gratis. Att annonsera inom kategorierna fordon och affärsverksamhet kostar. 

Priset beror också på vad inom dessa kategorierna som annonseras. Inom fordon är det lägsta annonspriset 69 kronor, inom affärsverksamhet är den lägsta kostnaden för att lägga upp en tjänst 90 kronor. 

Blocket tar även ut en avgift för de som köper. Det innebär att den som köper betalar en avgift för köparskydd. Kostanden för köparskyddet baseras på varans pris.

Blockets hemsida. Foto: Oscar Olsson/TT.

Så mycket kostar det att sälja på Tradera

Tradera tar en provisionsavgift på alla sålda varor. Avgiften är tio procent av varans pris. Maxprovisionen ligger på 200 kronor, så säljer man för mer än 2 000 kronor blir provisionen aldrig dyrare än 200 kronor. 

Har man sålt mer än 100 varor under en månad på Tradera tar sajten även en osåltavgift på varor som inte sålts.

Auktionssajten Tradera. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Så mycket kostar det att sälja på Vinted

På Vinted kostar det inget att sälja. Sajten har inga försäljningsavgifter, däremot betalar köparen en avgift på fem procent av varans pris plus 7,50 kronor. Denna avgift är, enligt Vinted, en garanti på köparskydd.

Appen Vinted. Foto: STELLA Pictures/ddp/Belga News Agency.

Så mycket kostar det att sälja på Plick

I appen Plick är det gratis att lägga upp en vara till försäljning. Plick tar heller inte ut någon försäljningsavgift, vilket innebär att det är helt gratis att sälja via Plick. 

Appen Plick. Foto: Adam Sundman/SvD/TT.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Knepen att känna till innan på du säljer på Tradera

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Här är Musikhjälpens dyraste auktioner – två auktioner över 100 000 kronor

/