Klarna har hamnat i luven med bluffsidor som erbjuder företagets betalningslösningar.
Klarna har hamnat i luven med bluffsidor som erbjuder företagets betalningslösningar. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Så luras Klarna av bluffsidorna: ”De är oönskade”

Antalet bluffsidor som försöker lura privatpersoner blir allt fler. Det har resulterat i att även betallösningen Klarna hamnat i strålkastarljuset.
– De är oönskade, men vi ser tyvärr att sådana aktörer med alla medel försöker hitta kryphål, säger Klarnas pressansvariga Joel Hedin till Nyheter24.


I april inledde Konsumentverket en omfattande granskning av tio onlinebutiker som anses vilseleda kunder. 

Antalet anmälningar till myndigheten har ökat rejält den senaste tiden och i flera fall har även andra företag dragits in i tvister där vilseledande företag inte ersätter kunderna efter att ha tappat bort eller inte tagit emot varor i returförsändelser.

Detta har resulterat i att även antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ökat. Sedan 2021 har man fått in 12 604 fler anmälningar, från 19 699 under 2021 till hela 32 303 anmälningar 2023.

Så luras du av bluff-sajter: ”Kriminella grupper”

Antalet anmälningar till ARN har ökat de senaste tre åren. Foto: Oscar Olsson/TT

Klarna betalar tillbaka flera miljoner till kunderna

Ett företag som hamnat i strålkastarljuset är Klarna, som anmälts av en rad konsumenter till ARN. Anledningen är då de företag som Konsumentverket både varnat för och inlett granskningar emot, på ett eller annat sätt, erbjudit kunder att betala via Klarna.

Nu har dock Klarna meddelat att man ämnar att betala tillbaka pengar till tusentals kunder för köp som genomförts via bluffsajterna och där Klarna figurerat som betalalternativ. Och totalsumman uppgår till flera miljoner kronor. 

– Vi har identifierat ungefär 5 000 köp som kommer att återbetalas, säger Klarnas pressansvariga Joel Hedin i en intervju med Nyheter24.

Är du en av 5 000 kunder som får pengar tillbaka från Klarna?

Så ska bluffsidorna stoppas

Utöver att betala tillbaka kunder de pengar som de betalat till bluffsidorna har det svenska företaget även tagit fram en åtgärdsplan för hur de bättre ska skydda de svenska konsumenterna.

Ett informationsmeddelande kommer synas för de konsumenter som handlar i butiker som är anslutna till Klarna, och som antingen inte verifierats av Klarna, har en ökande mängd klagomål eller där produktkvaliteten inte gått att bekräfta.

Sebastian Siemiatkowski om mångmiljonlönen: "Inte jag som sätter den"

Klarna har nu tagit fram en åtgärdsplan för att bluffsidor inte ska kunna erbjuda tjänsten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Klarna: Så försöker vi komma åt bluffsidorna

Efter en tidigare granskning av Dagens Industri valde en av bluffsidorna att återuppstå med ett annat namn, för att på så vis kunna kringgå det avbrutna samarbetet med Klarna och fortsätta kunna erbjuda betallösningen.  

Men hur ser egentligen möjligheterna ut för dessa bluffsidor att inleda samarbeten med Klarna trots det brutna samarbetet?

Enligt Joel Hedin är ett avbrutet samarbete just ett avbrutet samarbete och sidorna är då inte önskade. Han menar att arbetet ständigt pågår för att komma åt dem man inte vill ha med att göra.

– Om handlare missköter sig agerar vi omedelbart och stänger av möjligheten att ta betalt med Klarna. Bluffsajter som blivit avstängda av Klarna vet att de är oönskade, men vi ser tyvärr att sådana aktörer med alla medel försöker hitta kryphål för att få tillgång till Klarna igen, säger han och tillägger:

– Vi jobbar just nu intensivt med att stärka processer och rutiner för att det inte ska kunna hända.

10 onlinebutiker som vilseleder kunderna granskas: "Brister"

/
/
/