Sebastian Siemiatkowski är vd för Klarna och drar in en mångmiljonlön.
Sebastian Siemiatkowski är vd för Klarna och drar in en mångmiljonlön. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Sebastian Siemiatkowski om mångmiljonlönen: "Inte jag som sätter den"

Klarna avskedade hundratals anställda, medan Sebastian Siemiatkowskis årslön höjdes med 35 procent. I TV4:s "Malou möter" svarar Klarna-vd:n på varför han inte valde att sänka sin egen lön.


Klarna grundades år 2005 av Sebastian Siemiatkowski och hans tidigare studiekamrater Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, och det dröjde inte länge innan företaget beskrevs som en svensk framgångssaga.

Siemiatkowski är fortsatt kvar i bolaget som koncernchef och vd – en post som är minst sagt ekonomiskt gynnsam.

Sebastian Siemiatkowskis lön – här är Klarna-vd:ns förmögenhet

Sebastian Siemiatkowski fick högre lön

Sedan Klarna först såg dagens ljus för närmare 20 år sedan har flera kritiska röster höjts mot företaget, bland annat då man avskedade 700 anställda via ett förinspelat meddelande som en del av ett sparpaket.

Samtidigt höjde man förra året Sebastian Siemiatkowskis årslön med 35 procent till 13,2 miljoner kronor.

När företagsledaren medverkar i TV4:s "Malou möter" kommer just detta på tal när Malou von Sivers frågar om Siemiatkowski inte kunde ha sänkt sin lön.

– Nu är det ju inte jag som sätter min lön, utan det är styrelsen, säger Klarna-vd:n, varpå von Sivers svarar:

– Ja, fast du har väl ett visst inflytande ändå?

– Jag kan ha en åsikt i frågan, absolut. Den här lönen sattes ju i januari förra året, så det var långt innan det här skedde. 

Sebastian Siemiatkowski: "Får tänka på det en gång till"

Vidare säger Sebastian Siemiatkowski att man insåg att man investerat för mycket och hade för många nya projekt på gång.

– Vi försöker ha löner som är konkurrenskraftiga för alla anställda, säger han i programmet.

Malou von Sivers är dock inte nöjd med svaret.

– Jag tycker inte riktigt att du svarar på frågan, säger hon och frågar om det inte vore enkelt att, som en symbolisk gest mot de som förlorade sina jobb, sänka Siemiatkowskis lön.

– Ska jag vara helt ärlig så har det varit en så enormt intensiv period. Det där beslutet fattades månader innan det här hände, så jag får väl tänka på det här en gång till. Men då och där så var det så vi resonerade och jag har faktiskt inte reflekterat över det tidigare, säger han i programmet och uppger att han ska ta sig en ny "funderare" kring sin lön.

Allt om Sebastian Siemiatkowski: Frun Nina Siemiatkowski, pengarna och barnen

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.