Har du rätt försäkringar som pensionär?
Har du rätt försäkringar som pensionär? - Foto: Pexels och Jessica Gow/TT

Är du rätt försäkrad som pensionär? Här är fallgroparna

Vilka försäkringar ska man ha som pensionär? Det beror förstås på. Men det finns några bra riktlinjer och fallgropar som seniorer med fördel bör känna till.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Har du nyligen blivit pensionär eller ligger kanske pensionen runt hörnet? Då kan det vara läge att se över dina försäkringar

För när man lämnar arbetslivet och får en ny tillvaro kan de försäkringar man tecknat tidigare vara mer eller mindre relevanta. 

– Man får i stort anpassa försäkringarna efter behovet och en eventuell förändrad situation, säger Gustav Jonsson, jurist och expert inom pension och försäkring hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Nyheter24 och fortsätter:

– Om man till exempel reser mycket mer så kan det vara lämpligt att se över och komplettera sitt reseskydd. Och vissa försäkringar kan bli sämre eller dyrare, exempelvis brukar en hel del olycksfallsförsäkringar bli sämre i takt med ökad ålder, där större ersättningsbelopp skrivs ner, och livförsäkringar kan såklart bli mycket dyrare.  

MISSA INTE: Så får du pengarna att räcka som pensionär – färdig budget

Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: 110 000 pensionärer får 28 000 kronor – är du en av dem?

Vissa försäkringar är nödvändiga

Om du har bil eller motorcykel måste du ha trafikförsäkring enligt lag och en hemförsäkring gör man bäst i att ha oavsett om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Så även om man är pensionär.

Vissa försäkringar lyfter Konsumenternas Försäkringsbyrå som "nödvändiga", även för de som gått i pension. Detta eftersom de innefattar ett katastrofskydd, vilket innebär att du, vid allvarliga händelser, slipper stå för dyra utgifter och i stället kan få en hög ersättning. Här ingår reseförsäkring, bilförsäkring, båtförsäkring och djurförsäkring.

LÄS MER: Så höjer du din pension med 6 600 kronor i månaden

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Olycksfallsförsäkring, efterlevandeskydd och livförsäkring samt sjukvårdsförsäkring kategoriseras som "bra att ha" hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Dessa är inte lika självklara att ha, men kan vara relevanta för vissa, men ersättningen man får via dessa är i regel mindre än den man får för de som kategoriseras som "nödvändiga".

Se över dessa försäkringar

Det finns också vissa försäkringar som man, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå, kan fundera ett extra varv kring huruvida man verkligen behöver dem. Många gånger ger de låg ersättning eller så är man täckt av en annan försäkring redan. 

Här är de försäkringar som kan vara värda att se över om de är nödvändiga i den livssituation man är i som pensionär:

 • Produktförsäkringar
 • Extra avbeställningsskydd
 • ID-skydd
 • "Begravningsförsäkring"
 • Separat assistansförsäkring
 • Förlängd motorgaranti
 • Självriskförsäkringar
Foto: Janerik Henriksson/TT

Fallgropar att akta sig för

Några fallgropar som det rådgivande organet lyfter fram när det kommer till försäkringar för pensionärer är till exempel:

 • Att bege sig ut på en resa med hälsobesvär utan att få godkänt från försäkringsbolaget innan avresa.
 • Att ha en helförsäkring på en gammal bil där marknadsvärdet är väldigt lågt. 
 • Att ha en olycksfallsförsäkring där beloppet urholkats. 
 • Att ha en gruppförsäkring som utgått vid en viss ålder. 

MISSA INTE: Här pensionssparar man mest – så ligger svenskarna till

/