Att jobba efter riktåldern ger en kraftigt höjd pension.
Att jobba efter riktåldern ger en kraftigt höjd pension. - Foto: Janerik Henriksson/Henrik Montgomery/TT

Så höjer du din pension med 6 600 kronor i månaden

Det lönar sig att fortsätta jobba deltid efter 67. En ny rapport från Skandia visar att det rör sig om många tusenlappar – varje månad.


Regeringen fattade i fredags beslut om att fastställa riktåldern för pension för 2030 till 67 år. Det är samma ålder som den tidigare fastställts till. 

– Att vi lever allt längre och är friska högre upp i åldrarna är naturligtvis väldigt positivt. Samtidigt innebär det utmaningar, då den intjänade pensionen ska räcka över längre tid. För att stärka sin ekonomi och få pensionen att räcka till är det därför nödvändigt att arbetslivet förlängs, säger äldre och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Då kan du ta ut allmän pension – det gäller för din årskull

66-årsregeln påverkar din pension

Nyheter24 har tidigare skrivit om den så kallade 66-årsregeln, och vad det innebär för pensionen att sluta arbeta innan riktåldern. 

Beroende på hur tidigt du väljer att sluta jobba, så innebär det en skillnad på mellan 300 och 900 kronor i mindre pension per månad, livet ut. 

LÄS MER: 900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Foto: Janerik Henriksson/TT

Längre arbetsliv ger högre pension

Att fortsätta jobba efter riktåldern är däremot riktigt lönsamt, även om du bara jobbar halvtid. En ny rapport från Skandia "Jobbonärslivet – om att kombinera arbete med pension", visar hur mycket högre pensionen blir av att jobba deltid i två, respektive fyra år, efter 67-års ålder. 

– Den här rapporten visar vad ett längre arbetsliv betyder för att få en bra pension. Att jobba till riktåldern har en tydlig positiv effekt på pensionerna, men det vi nu visar på är också vilken otrolig kraft det finns i att ha kvar en fot i arbetslivet även därefter, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia i ett pressmeddelande.

Höj pensionen med 12 000 kronor per månad 

Skandia har utgått från en 60-talist i sina två exempel. 

Rapporten visar att den som väljer att jobba deltid (50 procent) två år efter riktåldern, ökar sin pension med 4 000 kronor per månad för en offentligt anställd, och för tjänstemän är samma siffra 6 000 kronor. 

För den som jobbar deltid i fyra år blir skillnaden istället mellan 6 600 och 12 000 kronor. 

MISSA INTE: 

Pensionär? Här är bidraget som kan ge 7 290 extra i månaden

Höj pensionen med 500 kronor i månaden – med enkla knepet

/