Kronofogden går nu ut och varnar svenskarna inför semestern.
Kronofogden går nu ut och varnar svenskarna inför semestern. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Henrik Holmberg / TT

Kronofogden går ut med varning inför semestern

Semestern står för dörren för många svenskar. Inför det har dock Kronofogden gått ut med en varning till de som planerar att konsumera mer än vad man har möjlighet till.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Är du i full färd med att planera sommarens semester? Då lär du inte vara ensam. Hur vi däremot väljer att semestra skiljer sig åt rejält. En del väljer att stycka upp de lediga veckorna och ta ut lite då och då, medan andra helt sonika väljer att ta ut sammanhängande veckor.

Trots den senaste tidens tuffa ekonomiska läge spås vi svenskar fortsätta spendera under semestermånaderna. Men faktum är att det kan innebära rejäla konsekvenser för din privatekonomi när det väl är dags att räkna ihop utgifterna när semestern är slut.

LÄS MER: Unga kvinnors skulder rusar – trenden bakom

Semestern kan medföra konsekvenser om du spenderar mer än du har. Foto: Aas, Erlend

Kronofogden: Semestern kan resultera i skulder

Kronofogden har i ett pressmeddelande skrivit att en tredjedel av skulderna som kommer in till dem ligger på drygt 800 kronor. Men snabbt växer den summan till 2 000 kronor när avgifter och räntor läggs på. Med andra ord kan även semestern resultera i att många sätter sig i en jobbig ekonomisk situation. 

– Det tuffa ekonomiska läget gör att många skuldsätter sig. Du kanske tycker att några hundralappar inte är en så stor skuld, men små skulder blir fort stora när de kommer till oss, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden i pressmeddelandet. 

MISSA INTE: Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Det ska du ha koll på enligt Kronofogden

Istället bör du göra en ekonomisk plan så du kan avsätta pengar att unna dig för när semestern väl har inletts. Tänk helt enkelt till en extra gång om du överväger att köpa nu och betala senare. 

– Vi vet att många inte kan betala allt de köper på sin semester. Vi räknar med att få in 1,5 miljoner obetalda krav baserat på tidigare års siffror, säger Davor Vuleta.

Och om du finansierar semestern med hjälp av en avbetalning bör du ta reda på vilken ränta som gäller, vilka eventuella extra avgifter tillkommer, under hur många månader du ska betala av och vad den totala summan landar på. 

För att hålla nere kostnaderna kan det dessutom vara värt att semestra på hemmaplan, en så kallad hemester.

MISSA INTE: Har du fått ett sånt här sms? Nu varnar Kronofogden

Foto: Jessica Gow/TT

Kronofogden: "Vi vill varna"

Utöver att skulderna snabbt växer finns det beslut du kan ta som ökar risken att hamna hos Kronofogden.Blancolån, lån utan säkerhet, har nämligen ökat rejält de senaste åren. Och det är just för dessa Kronofogden nu går ut med en stark varning för inför semestern.

– Vi vill varna för att låna till onödig konsumtion av konsumentkreditinstituten. Vi ser en stor ökning mellan 2022 och 2023 av blancolånen. På ett år ökade antalet krav från 40 000 till 57 000. Det totala skuldbeloppet för dessa krav ökade från 9,5 till 14 miljarder kronor. 

MISSA INTE: Lyxfällan-Magdalena: Så mycket sparpengar ska du ha på kontot

/
/