Magdalena Kowalczyk är programledare i Lyxfällan.
Magdalena Kowalczyk är programledare i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magdalena: Så mycket sparpengar ska du ha på kontot

Om man blir av med jobbet eller inte kan arbeta behöver man ha en ekonomisk krockkudde. Men hur stor buffert borde man egentligen ha? Nyheter24 frågade ekonomen och Lyxfällan-experten Magdalena Kowalczyk.


I 34 säsonger har Lyxfällan sänts på TV3 och Viaplay, och sedan start har det lockat storpublik hemma i tv-sofforna. I programmet får deltagarna hjälp med sina ekonomiska problem, som inte sällan har satt dem rejält i klistret. Ofta har Lyxfällan-deltagarna enorma skuldberg eller dyra vanor, och får därför besök av programmets experter för att komma på banan igen. 

Just nu är det Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som är programledare och experter i Lyxfällan, och de har under sina många säsonger hjälpt ett stort antal deltagare med ekonomin. 

Lyxfällan-Magnus: Gör inte det här med din skatteåterbäring

Lyxfällan-Magdalenas tips: Ha ett privat pensionssparande

Under de senaste två åren har många människors privatekonomi fått sig en rejäl törn till följd av skenande matpriser, skyhöga räntor och svindlande drivmedelspriser. Nyheter24 frågade därför Lyxfällan-programledaren Magdalena Kowalczyk om hur man ska tänka kring sin buffert. 

Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Vad vi ser i samhället är fler och fler fattigpensionärer. Äldre kvinnor 60 plus är den snabbast växande åldersgruppen hos Kronofogden. Och det här är inte människor som har haft det särskilt glatt, utan det är pensionen som inte räcker till. Så jag skulle önska att alla la undan en liten buffert för livet här och nu när det händer. Men också för sin ålderdom i form av privat pensionssparande, förklarar Lyxfällan-programledaren. 

Lyxfällan-experterna: Det borde alla göra för att spara pengar

Magdalena Kowalczyks rekommendation: Så stor buffert bör du ha 

Men hur stor buffert ska man egentligen ha i händelse av sämre tider? Hur länge ska man kunna klara sig på sina sparade pengar? Enligt Magdalena Kowalczyk beror det på din levnadssituation, men hon rekommenderar ett visst tidspann som du bör kunna klara dig på din “krockkudde” i form av sparade pengar. 

Lyxfällan-experternas råd: Så mycket ska du spara varje månad

Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Jag tycker att man måste bedöma i förhållande till sina omkostnader. Lever jag singel i en liten hyresrätt och inte har ansvar för någon annan? Då klarar jag mig på mindre pengar än om jag har en familj, husdjur, bolån och bil, förklarar Magdalena Kowalczyk och fortsätter: 

– Men för ens egen nattsömn så ska man ju kunna klara sig ett kvartal åtminstone. Säg att din firma går i konkurs, eller att du blir arbetslös, eller att du kan inte jobba. Vi måste ha undanlagt så att vi kan klara oss om “shit hits the fan”. Det är min rekommendation, om jag får önska.

Förändringen i nya Lyxfällan – stora skillnaden: "Det märks"

/
/