När du går i pension kan du behöva skicka ett viktigt intyg till Pensionsmyndigheten.
När du går i pension kan du behöva skicka ett viktigt intyg till Pensionsmyndigheten. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Helena Landstedt/TT

Pensionär? Då måste du lämna in viktiga intyget

Att bli pensionär är något många säkerligen längtar efter. Dock är det viktigt att veta vad man behöver göra när pensionen väl är påbörjad.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Varje år går tusentals svenskar i pension efter ett långt arbetsliv. Medan vissa vill njuta av livet efter att ha jobbat länge, vill andra dryga ut pensionen och fortsätter att jobba genom att bli så kallade jobbonärer.

MISSA INTE: Så kan pensionen höjas med 1 300 kronor i månaden

Då omfattas du inte av garantipension

Viktigt att ha i åtanke om du är en av dem som funderar på att bosätta dig annorstädes på ålderns höst är att alla pensionsdelar inte betalas ut. 

I en dom i EU-domstolen från 2017 bedömdes det att de som är födda 1938 eller senare inte har rätt till garantipension då det kategoriseras som en minimiförmån. Och sådana betalas endast ut till de som är bosatta i det land där förmånen beviljas. 

Den del av den allmänna pensionen som du själv har tjänat in till i ditt arbetsliv behåller du dock. Det kan då vara inkomst- premie- och tilläggspension.

LÄS MER: 195 000 svenskar får sänkt pension – är du en av dem?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Pension? Viktiga intyget du inte får missa

Kanske är du en av dem som bor utomlands eller rent av går i tankarna på att flytta utomlands när pensionen väl är inledd. 

Då finns det andra viktiga saker du också bör känna till, utöver hur pensionen förändras.

I en intervju med Nyheter24 förklarar Dan Adolphson Björck, pensionsekonom hos minPension, att du som är pensionär och inte längre bor i Sverige behöver skicka ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten. 

Det skickas till alla som får pension från myndigheten eller ersättning från Försäkringskassan. Varje år behöver intyget undertecknas och lämnas in för att pengarna ska fortsätta betalas ut.

– När en person avlider i Sverige registrerar Skatteverket dödsfallet i folkbokföringen och Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen blir meddelade automatiskt. Levnadsintygen för utlandsbosatta finns för att undvika att pension skickas till avlidna personer, säger han.

LÄS MER: Kommunalt anställd? Så höjer du pensionen med 3 800 i månaden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pensionär? Då behöver du inte skicka intyget

Det kan även hända att myndigheter och pensionsbolag gör egna efterforskningar då det finns ett informationsutbyte med andra länder när det gäller pensionssparande och offentliga register. Därför är det viktigt att varje individ tar eget ansvar för att intyget är undertecknat, förklarar Adolphson Björck.

– Ganska ofta handlar det om att man har ofullständiga uppgifter eller att mottagaren helt enkelt inte har fått levnadsintyget. Det finns ett informationsutbyte med andra länder och man försöker även komma i kontakt med pensionssparare i olika offentliga register. Samtidigt finns det gränser för vilka resurser som man kan lägga ner. Det är inte frågan om någon dörrknackning på andra sidan jordklotet, säger han till Nyheter24 och tillägger:

– Som utlandsbosatt med svenskt pensionsutbetalning har man ett eget ansvar att upplysa Skatteverket om var man bor och meddela om man byter adress. Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen får då besked om detta. När intyget väl inkommer hävs utbetalningsspärren.

Det finns dock undantag för när du inte behöver fylla i levnadsintyget. Är du pensionär och bor utomlands men är folkbokförd i Sverige så omfattas du inte av kravet. Då betalas istället pensionen ut till din svenska bank även om du i perioder vistas utomlands.

Därför måste du skicka intyget

Adolphson Björck redogör också för varför det är så viktigt att du fyller i intyget. Risken kan annars vara att du helt enkelt slutar få pengarna utbetalda.

– Om man som utlandsbosatt inte fyller i levnadsintyget kommer de månadsvisa pensionsutbetalningarna att spärras temporärt. När pengarna slutar komma brukar man inkomma med den handling som krävs.

MISSA INTE: Tjänstepensionen kan ändras 2025 – här är förlorarna

Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på minPension. Foto: Pressbild minPension/Urban Jörén

LÄS MER: Pengar tillbaka om du är född 1957 – då betalas de ut

/