SAS ändrar på sitt kundsystem – det här är vad som händer.
SAS ändrar på sitt kundsystem – det här är vad som händer. - Foto: Johan Nilsson/TT & Patrik C Österberg/ STELLA PICTURES.

Förändringen på SAS – gäller från den 1 september

Flygbolaget SAS har använt sig av poängsystem länge. I samband med en sammanslagning med Skyteam Alliance kommer kundsystemet att ändras från och med den 1 september 2024.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det kundexklusiva bonusprogrammet SAS Eurobonus har varit erbjudits till företagets resenärer sedan 1992. Liksom andra poängsystem vinner konsumenten olika rabatter och bonusar på att flyga med och shoppa hos SAS.

MISSA INTE: Raseri mot SAS: "Skickar hundar till döden"

Poängen har kunnat lösas in även för den kund som handlat hos företag anslutna till Star Alliance, något som kommer att förändras. 

Den 1 september avslutar SAS sitt samarbete med Star Alliance och återupprättar i stället ett med Skyteam Alliance, vilket medför vissa justeringar av det tidigare bonussystemet. Anledningen är att flygbolaget har fått en ny ägare – Air France-KLM – som ingår i Skyteam Alliance. Detta var Expressen först att rapportera om. 

LÄS MER: Packa aldrig detta inför flygresan – tusentals måste slängas

SAS nya poängsystem – det försvinner

Den första förändringen innebär att de så kallade baspoängen försvinner – dessa har tidigare tjänats genom att handla hos flygbolag inom Star Alliance. Skillnaden mellan baspoäng och extrapoäng är att baspoängen tjänas när man flyger med SAS. 

Den andra förändringen är extrapoängen som nu byter namn till bonuspoäng. De kan tjänas när kunden handlar hos någon av SAS:s partners. Precis som tidigare kan dessa tjänas via Euroobonus betalkort. 

Den tredje förändringen är att statuspoäng byter namn till nivåpoäng. Liksom det nya namnet lyder används dessa poäng för att nå en högre medlemsrang som gör att kunden kan få fler rabatter. 

Den för kunden mest märkbara förändringen är dock att SAS-medlemmar nu har andra ställen att tjäna Eurobonus på. 

LÄS MER: SAS nya klädkod får resenärerna att reagera: "Ett skämt?"

Det händer med din gamla Eurobonus 

SAS menar själva att alla tidigare kunder hos flygbolaget behåller sina nuvarande poäng. Den som har ett så kallat silvermedlemskap eller högre kommer i framtiden att kunna ta del av ännu fler förmåner i samband med SAS övergång till Skyteam Alliance, enligt Expressen

MISSA INTE: Då är sommarvärmen tillbaka – här blir det 25 grader och sol

sas