SAS anklagas för att transportera hundar till djurlabb i en ny Djurens Rätt-kampanj.
SAS anklagas för att transportera hundar till djurlabb i en ny Djurens Rätt-kampanj. - Foto: Leif R Jansson/Janerik Henriksson/TT

Raseri mot SAS: "Skickar hundar till döden"

Flygbolaget SAS anklagas för att transportera hundar till olika försökslabb i Europa. Bakom kampanjen står djurrättsorganisationen Djurens Rätt.
– Vi är lite förvånade över kritiken, säger SAS till Nyheter24.


"Sluta skicka hundar till döden, SAS". Så lyder rubriken på en pågående informationskampanj från Djurens rätt

Den anklagar flygbolaget för att transportera hundar till laboratorium runt om i Europa, och därmed bidra till djurförsök.

"Hundarna tvingas leva i bristfälliga miljöer och utsätts för plågsamma tester, vilket Scandinavian Airlines, SAS, bidrar till genom att tillåta transporter av djur som avses att utsättas för djurförsök", skriver de på sin hemsida

MISSA INTE:

Här är hundraserna du inte ska ta med på flyget: "Risk för komplikationer"

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

SAS bemöter kritiken

Transporterna uppdagades för första gången i augusti 2023. Då avslöjades att tusentals hundar slussats vidare till anläggningar och labb i Sydeuropa sedan början av 2021.

Men det har man slutat med sedan dess, uppger SAS i en kommentar till Nyheter24:

– Vi är lite förvånade över kritiken eftersom SAS inte har utfört några sådana transporter sedan förra sommaren, säger Irena Busic, presschef på SAS.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppmaningen: Anta en policy

Enligt Djurens Rätt har flera andra företag inom transport- och resebranschen, däribland FedEx, UPS och British Airways, implementerat policys som förbjuder djurtransporter till försöksanläggningar. 

Det har däremot inte SAS.

– Det är naturligtvis jättebra om de har slutat transportera hundar till plågsamma djurförsök, nästa steg borde i så fall vara att gå ut offentligt och anta en policy som säger nej till transport av djur till försökslabb, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, till Nyheter24 och fortsätter: 

– Utan ett långsiktigt och offentligt åtagande finns det ju ingen transparens från deras sida.

Foto: AP via TT

Djurens Rätt planerar att fortsätta

Nyheter24 kontaktade SAS igen för att se hur de ställer sig till policyfrågan.

Djurens Rätt saknar ett "långsiktigt och offentligt åtagande" från er sida. Har ni någon policy, eller planer på en sådan? Hur ställer ni er till liknande transporter i framtiden?

– Vi har inte några planer på att återuppta transporterna. 

Djurens Rätt uppger att deras informationskampanj kommer fortsätta tills dess att ett beslut om policy mot hundtransporter införs på SAS.

MISSA INTE: Djurägare? Då ska du inte bo i den här kommunen

sas
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!