Enligt nya siffror visar det sig att ett bidrag som betalas ut varje månad till en viss grupp inte verkar räcka till.
Enligt nya siffror visar det sig att ett bidrag som betalas ut varje månad till en viss grupp inte verkar räcka till. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Martina Holmberg / TT

Bidraget kritiseras – pengarna räcker inte: "Har urholkats"

Varje år betalas miljarder ut i olika bidrag i Sverige. Men ett av dem verkar inte räcka till. Det visar åtminstone nya siffror från Länsförsäkringar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De senaste åren har vi befunnit oss i en hög inflation som bidragit till att pengarna i plånboken täcker allt mindre när priserna runt omkring oss ökar.

Vi har sett allt från matpriser till drivmedel stiga i kostnad vilket gör det allt svårare att få ekonomin att gå ihop. 

I Sverige finns dock ett stort socialt skyddsnät i form av olika bidrag som kan ansökas. Det rör sig om allt från försörjningsstöd, socialbidrag, bostadsbidrag och till och med tandvårdsbidrag.

Det senare av dem höjdes 2018. Numera har det allmänna tandvårdsbidraget, även kallat ATB, fördubblats för de som befinner sig i åldrarna 24-29 samt alla de över 65 år. Det innebär att det nu är möjligt att få 600 kronor i tandvårdsbidrag för dessa personer.

LÄS MER: Bidraget många missar – kan spara dig 600 kronor

Bidraget räcker inte – enligt ekonomen

Men det är långt ifrån alla bidrag som höjs när ekonomin är kärv. Ett av de bidrag som en viss grupp människor får skulle behöva stiga 350 kronor i månaden.

Det handlar om barnbidraget som betalas ut till vårdnadshavare. 

I dag ligger barnbidraget på 1 250 kronor i månaden, men enligt siffror från Länsförsäkringar räcker inte detta när inflationen påverkar oss alla.

Stefan Westerberg arbetar som privatekonom på Länsförsäkringar och enligt honom tappar bidraget relevans när det inte hänger med i samhällets utveckling.

– Barnbidraget har urholkats och tappar relevans. Barn kommer med stora utgifter, som exempelvis mat, kläder och fritidsaktiviteter. Men eftersom barnbidraget inte skyddats mot inflationen tär utgifterna alltmer på familjens ekonomi, säger han i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: 285 000 svenskar har rätt till okänt bidrag – är du en av dem?

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Så mycket kostar ditt barn – varje år

Att skaffa barn innebär en stor omställning i livet, inte minst för hushållets ekonomi.

Att ha barn kostar pengar, och det i sig är inget nytt. Men hur mycket kostar det egentligen varje år?

Enligt Länsförsäkringars siffror kostar det över 189 000 kronor under barnets första levnadsår. Detta är det dyraste året under ditt barns första 18 år, enligt statistiken.

Minst kostar det när barnet är 9 år – då kostar det "endast" 97 456 kronor.

Totalt sett så kostar ett barn 2 294 922 kronor mellan 1-18 år, enligt Länsförsäkringar.

MISSA INTE: Pensionsdetaljen du inte får missa – kan kosta dig pengar

Länsförsäkringar har tagit fram en lista på hur mycket det kostar att ha barn, varje år. Foto: Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har tagit fram en lista på hur mycket det kostar att ha barn, varje år. Foto: Länsförsäkringar

Så mycket mindre kan du köpa med barnbidraget

Tidigare låg barnbidraget på 1 050 kronor i månaden men 2018 valde regeringen att höja det till 1 250 kronor per månad och barn istället. Sedan dess har dock inflationen varit totalt 28 procent och bidraget har legat kvar på samma nivå.

Enligt Länsförsäkringars siffror innebär det att omkring 1,4 miljoner familjer i Sverige får ett barnbidrag som tappat i köpkraft då det räcker till 28 procent mindre inköp till barnet, jämfört med tidigare. 

– Utöver de nödvändiga utgifterna så är det många föräldrar som också sparar pengar till sina barn för den dag då de ska flytta hemifrån, som exempelvis en del av insatsen till en första bostad, ett körkort eller andra saker som behövs i insteget till vuxenlivet. Och dessa utgifter belastar också familjernas ekonomi, avslutar Westerberg med att säga.

LÄS MER: Bidraget kan ge dig 60 000 kronor – så många har ansökt

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar. Han menar att barnbidraget är urholkat. Foto: Fotograf: Adrian Leopoldson/Pressbild Länsförsäkringar
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar. Han menar att barnbidraget är urholkat. Foto: Fotograf: Adrian Leopoldson/Pressbild Länsförsäkringar
/
/
stats