De är förlorarna med pensionens riktålder: "Ogynnsamt"
Kritiken som riktats mot riktåldern för landets 60-talister kretsar kring att många kommer behöva arbeta längre för att få en större del av pensionens som motsvarar slutlönen. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, ser dock andra problem än de för 60-talisterna.
– Jag anser att införandet av en så kallad riktålder är ett klokt beslut, säger hon till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Riktåldern reglerar i vilken ålder du kan ta ut olika delar inom den allmänna pensionen.
Riktåldern fastställs och beslutas varje år men träder först i kraft sex år senare.
Riktåldern för åren 2020-2024 är 67 år vilket kommet att tillämpas i praktiken under åren 2026-2030.
”När riktåldern införs rekommenderas du att vänta med att ta ut din allmänna pension fram till den riktålder som beslutats och som kommer att gälla för din årskull. Allt för att du ska få samma nivå på pensionen som tidigare generationer”, skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.
Källa: Pensionsmyndigheten
I Sverige är det Pensionsmyndigheten som ansvarar, administrerar och betalar ut allmän pension. Varje år skickas dessutom det orange kuvertet ut till landets medborgare för att ge information om pensionsprognosen.
Från en viss ålder kan du själv välja när du börjar ta ut din allmänna pension. Dock finns en så kallad riktålder, den styr från när du kan ta del av de olika delarna inom den allmänna pensionen.
Den riktålder som nu råder är 67 år, det vill säga den ålder där du kan ta ut olika förmåner i samband med pensionen. Den har dock drabbat landets 60-talister negativt vilket har inneburit att den kritiserats. Detta då de kommer att få vänta längre på alla pensionsdelarna.
MISSA INTE: Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"
SPF Seniorerna: Så drabbas du av riktåldern
Med bakgrund av att medellivslängden i Sverige ökat de senaste åren har riktåldern anpassats därefter. Och även om det är glädjande att vi lever längre så kan det ställa till det för blivande pensionärer.
I en tidigare intervju med Nyheter24 har SPF Seniorernas sakkunniga, Anna Eriksson, berättat vad problematiken är för landets 60- och 70-talister.
– Om löntagare födda på 60- och 70-talen önskar en allmän pension på omkring 60 procent av sin slutlön, behöver de arbeta två år längre än sin riktålder (67, 68 år) det vill säga till 69 respektive 70 år.
LÄS MER: Född på 60- eller 70-talet? Då riskerar du oskälig pension
Pensionsekonomen: "Ett klokt beslut"
I kölvattnet av att exempelvis årskullen födda 1967 i dag har en riktålder på 68 år, men först kan ta ut fulla förmåner ett par år senare, har kritik riktats mot pensionssystemet. Trots att många kan välja att fortsätta arbeta ett par år efter uppnådd pensionsålder, så lär inte den allmänna pensionsdelen komma upp i tidigare nivåer.
Nyheter24 har pratat med Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh för att höra hennes uppfattning om riktåldern. Är 60-talisterna förlorarna inom pensionssystemet?
– Jag anser att införandet av en så kallad riktålder är ett klokt beslut, eftersom det huvudsakligen syftar till att reglera tidigast möjliga uttag av allmän pension. Det är mindre relevant om detta har inneburit vissa nackdelar för 60-talisterna och varit mer gynnsamt för tidigare generationer, säger hon.
Det problematiska för landets 60-talister är dock den automatiska förflyttning av åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget, förklarar hon.
– Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag, vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Tar du ut din pension dessförinnan betalar du mycket mer i skatt jämfört med de som arbetar. Denna förflyttning, som kommer att bli än mer påtaglig i framtiden när gränsen flyttas fram ytterligare, leder till en oskälig sänkning av pensionsnivåerna, särskilt för låg- och medelinkomsttagare.
LÄS MER: Så gör 261 000 pensionärer – för att tjäna extra tusenlappar
De är förlorarna i och med riktåldern
Chireh menar att det är orimligt att åldersgränsen för pensionärers ”normala” inkomstbeskattning ligger betydligt högre än den ålder då majoriteten väljer att gå i pension. Det riskerar nämligen att drabba en viss grupp.
– Denna missmatchning resulterar i en form av straffskatt för vanliga ålderspensionärer, som redan har relativt låga pensionsbelopp. Att höja åldersgränserna i pensionssystemet och dessutom höja gränsen för när man kan få lägre skatt på pension blir problematisk för många som kanske inte orkar arbeta så länge. Att börja ta ut pension innan man får del av det förhöjda grundavdraget är skattemässigt väldigt ogynnsamt.
MISSA INTE: Tjänstepensionen kan ändras 2025 – här är förlorarna
60-talist? Så kan du frigöra mer pengar
Då 60-talisterna kommer få vänta längre på hela pensionen kan de, för att öka utrymmet i plånboken, överväga en nedskärning av en stor utgiftspost i de flesta hushållen – nämligen utgifter för bostaden.
Enligt Trifa Chireh kan en ökad belåning på en större bostad komma att påverka pensionärslivet på sikt.
– För 60-talisterna, som står inför pensioneringen, kan det vara bra att överväga en flytt till en mindre bostad. Under de senaste 25-30 åren har bostadspriserna, särskilt i storstäderna, stigit kraftigt. Att öka belåningen på huset för att kunna leva ett gott pensionärsliv är ofta begränsat eller dyrt, säger hon och tillägger:
– Därför kan det vara en bättre lösning att flytta till en mindre bostad och frigöra betydande kapital genom att sälja sitt nuvarande hem. Trots att skatteregler kan göra att man tvekar, tycker jag att boendesituationen kan vara rimligt att fundera över för få loss pengarna från sitt hus för att leva ett bättre liv som pensionär.
LÄS MER: Polisens skarpa varning till pensionärer: ”Sök stöd”