Polisen har gått ut med en stark varning.
Polisen har gått ut med en stark varning. - Foto: Johan Nilsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Polisens skarpa varning till pensionärer: ”Sök stöd”

Polisen har den senaste tiden gått ut med varningar till allmänheten. Nu gör de det igen, och den här gången riktar de sig till en specifik grupp, nämligen landets pensionärer.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bedrägerierna ökar i Sverige. Under 2023 anmäldes 238 000 bedrägeribrott till polisen, en ökning på 22 procent jämfört med året dessförinnan.

Under samma period uppgick därtill de kriminellas brottsvinster till 7,5 miljarder – endast för brott via bedrägerier.

MISSA INTE: Bedragare försökte auktionera ut Graceland

Skatteverket varnade allmänheten: "Öppna inte"

Inte sällan genomförs bedrägeribrotten med hjälp av företag, banker och myndigheters namn. Bedragaren kan exempelvis skicka ut så kallade bluff-sms eller bluff-mejl och utge sig för att representera din bank eller en myndighet. Detta för att kunna vinna förtroende hos offret och på så vis kunna komma över känslig information eller till och med bankuppgifter.

Detta har medfört att mängder med företag, banker och myndigheter varnat allmänheten för bedragarnas sluga knep.

Senast i raden är Skatteverket som i slutet av augusti gick ut med en varningstext på sin hemsida.

”Vi varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. Öppna inte dessa mejl då de kan innehålla virus, utan släng dem direkt. Är du orolig kan du kontakta din egen it-support. Du behöver inte kontakta oss om du har fått ett sådant meddelande. Vi har polisanmält detta”.

LÄS MER: Skatteverket varnar för nya bluff-mejl: "Öppna inte"

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisens tidigare varning gällde fysisk vishing

Skatteverket är inte de enda som varnat folk. För inte länge sedan gick även polisen ut och höjde ett varningens finger för antalet bedrägerier som äldre utsätts för.

Fysisk vishing kallas nämligen det som äldre riskerar att utsättas för. Bedragaren ringer då upp och uppger att hen representerar allt från polisen till banken. Därefter säger de att något har hänt och att dina värdesaker måste säkras, varpå en ”kompanjon” dyker upp vid ytterdörren för att hämta värdesaker och pengar. 

LÄS MER: Polisen varnar: Bedrägerier mot pensionärer ökar: "Sköra"

Polisens nya varning: "Sett en ökning"

Nu har Polismyndigheten gått ut med ytterligare en varning. 

På sin hemsida uppger man att orsaken till att man återigen vill varna allmänheten, och framför allt äldre personer, är för att man märkt av ett nytt tillvägagångssätt.

Polisen i region Mitt har nämligen uppmärksammat att bedragare utger sig för att komma från just polisen.

”Den senaste tiden har man sett en ökning av bedrägerier mot äldre där personer utger sig för att komma från polisen. Till exempel att någon ringer upp och säger sig arbeta för Polismyndigheten, och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod och värdesaker. En stund senare kommer någon för att hämta sakerna. Men bedragarna kan också ange andra orsaker till att vilja komma in i din bostad”, skriver de på sin hemsida.

MISSA INTE: Nya varningen: Våg av bluffsms från "inkassobolag"

Polisens tips för att du ska skydda dig själv

Återigen är det alltså fysisk vishing som riktas mot äldre personer där man uppmanar att lämna över värdesaker vid ytterdörren.

Med bakgrund av den senaste tidens ökning av bedrägeritypen fysisk vishing har polisen även valt att dela med sig av tips att tänka på för att du ska skydda dig:

  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som till exempel polisen.
  • Kontrollera personen som ringer, skickar mejl eller ringer på dörren. Om personen säger sig vara polis kontakta 114 14 för att komma till växeln och där be att få ta reda på om det är en polis. Är det personal från någon annan myndighet eller företag ringer du deras växel. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.
  • Ring en anhörig eller bekant, sök stöd.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare. 
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Fysisk vishing går ut på att bedragaren försöker få dig att släppa in personen i din bostad. Därifrån kan hen sedan plocka på sig värdesaker och bankuppgifter. Foto: Anders Wiklund/TT
Fysisk vishing går ut på att bedragaren försöker få dig att släppa in personen i din bostad. Därifrån kan hen sedan plocka på sig värdesaker och bankuppgifter. Foto: Anders Wiklund/TT
/
stats