Det har nog hänt de allra flesta att man glömt betala en räkning i tid. Att inte betala, eller att betala för sent, resulterar ofta i extra, onödiga utgifter – framför allt när en betalningspåminnelse skickas ut.
"Regler och lagar som styr betalningspåminnelser"
En betalningspåminnelse är den uppmaning som skickas från det företag som utfärdat en faktura gentemot dig, men som du av någon anledning inte betalat i tid.
På jämförelsesajten Compricer redogör ekonomen Christina Sahlberg att det finns lagar som reglerar när och hur ett företag får skicka en påminnelse, med tillhörande avgift, som du bör ha koll på.
”Det finns särskilda regler och lagar som styr betalningspåminnelser. Dels ska betalningspåminnelsen vara skriftlig, dels finns det bestämmelser som reglerar påminnelseavgiften”, skriver hon på hemsidan och listar sedan tre punkter:
- Den som skickar påminnelseavgiften ska göra det några dagar efter fakturans förfallodatum.
- Påminnelsen ska innehålla information om påminnelseavgiften.
- Betalningspåminnelsen ska innehålla information om att du ska betala en dröjsmålsränta.
Fått en påminnelseavgift? Då måste du göra detta
Skulle företaget inte förhålla sig till lagar och regler så har de inte heller rätt att ta ut någon avgift.
Skulle du inte betala trots att du mottagit påminnelsen så kan företaget skicka ärendet vidare till ett inkassobolag. Och därifrån kan det sedan, om du fortsatt inte betalar, skickas till Kronofogden som får i uppdrag att driva in skulden.
”Om du har fått en betalningspåminnelse är det viktigt att agera snabbt. Ignorera inte en betalningspåminnelse eller hoppas att problemet kommer att försvinna av sig självt. Om du inte betalar fakturan i tid kan det leda till ytterligare påminnelseavgifter, inkassoavgifter och till och med betalningsanmärkningar som kan påverka din kreditvärdighet och eventuellt minska chanserna till ett framtida lån”, skriver Sahlberg.