På den svenska marknaden finns över 18 miljoner utgivna betalkort och en majoriteten av Sveriges befolkning har åtminstone ett sådant i sin ägo, enligt branschföreningen Card Payment Sweden.
Och korten används flitigt. Faktum är att flest transaktioner görs just genom kortbetalningar, uppger Riksbanken.

Att tappa bort eller bli bestulen på ett bankkort – som man använder ofta och som i allra högsta grad är en värdesak – är förstås aldrig kul. Men ännu tråkigare blir det om du agerar för långsamt efter att du insett att kortet är borta.
MISSA INTE: Då riskerar din resväska att missa planet
Anmäl direkt till banken – annars kan ersättning utebli
Om bankkortet skulle hamna i fel händer och pengar tas från ditt konto är det i regel så att du inte ska behöva stå för detta själv. Men det förutsätter att du tar kontakt med din bank.
För Nyheter24 förklarar Erik Hellenius, jurist vid Konsumenternas Bank- och finansbyrå, hur du ska gå tillväga.

– Om man blir av med sitt kort eller blivit bestulen eller om kortet obehörigen använts så ska man snarast anmäla det till sin bank, enligt betaltjänstlagen. Om man inte kontaktar banken snarast, så kan det påverka möjligheten att få ersättning från banken.
– I princip ska man alltså kontakta banken för att spärra kortet omedelbart, men exakt hur lång tid man har på sig kan bero på omständigheterna i det enskilda fallet och det är alltså svårt att ge ett generellt svar. Det kan till exempel finnas situationer där man behöver ha längre tid på sig att göra en spärranmälan än i andra fall.