I Sverige finns det flera ersättningar och bidrag man kan ansöka om, eller som man får automatiskt under en viss period i livet, för att göra den ekonomiska tillvaron lite lättare.
Ett sådant är studiebidraget för gymnasieelever, som man kan få från kvartalet efter att man fyllt 15 år och som ger 1 250 kronor extra på kontot varje månad.
Men för att ha rätt till bidraget, som betalas ut av Centrala Studiestödsnämnden (CSN), måste man studera på heltid.
MISSA INTE: Seniorer varnas: Ring till polisen direkt

Indraget studiebidrag för 39 100 gymnasieelever
Och nu visar det sig att rekordmånga gymnasieelever – hela 39 100 – fått studiebidraget indraget på grund av just ogiltig frånvaro under läsåret 2024/2025.
– I mer än 15 år har vi nu sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren. Till skillnad från tidigare läsår ser vi att utvecklingen skiljer sig åt inom flera grupper. Bland annat ökar andelen bland flickor och bland fristående gymnasieskolor, medan den är oförändrad bland pojkar och inom den kommunala gymnasieskolan, säger Peter Engberg, analytiker på CSN, i ett pressmeddelande.

CSN: "Riskerar att bli återbetalningsskyldig"
Orsaken till den ogiltiga frånvaron – som måste rapporteras in av skolor till CSN om den uppgår till mer än fyra timmar per månad – är inte kartlagd av myndigheten och inte heller varför frånvaron ökat.
– När CSN drar in studiebidraget baserar vi det på de rapporter vi får av skolorna, och där anges inte anledningen. En av flera tänkbara förklaringar till utvecklingen är att skolorna har blivit bättre på att följa upp och rapportera ogiltig frånvaro till oss, säger Peter Engberg i pressmeddelandet.
Samtidigt betonar Linda Tornéus, ansvarig för partnerkommunikation på CSN, att konsekvenserna av den ogiltiga frånvaron är flera.
– Ogiltig frånvaro på gymnasiet gör inte bara att ditt studiebidrag dras in och du riskerar att bli återbetalningsskyldig, det kan också göra att andra bidrag dras in, som till exempel flerbarnstillägg och bostadsbidrag. Det här är viktigt för eleverna att förstå och vi arbetar tillsammans med skolorna för att öka kunskapen om detta.