När du rakar dig "där nere" är det större risk att få könssjukdomar.Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav.
1 av 2
När du rakar dig "där nere" är det större risk att få könssjukdomar.Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav. - Foto: Instagram / Pixabay
Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav.
2 av 2
Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav. - Foto: TT

​När du rakar dig är det större risk att få könssjukdomar – här är varför

Om du brukar raka dig innan dejten borde du kolla in det här.


Om du någon gång har förberett dig inför en dejt kanske du inte är helt obekant med rutinen att duscha, raka dig, lägga på sminket och kanske smutta på ett glas vin samtidigt?

Men om det vaknas sex kan det vara läge att tänka om vad det gäller intimrakningen.

Det ökar nämligen risken för könssjukdomar.

– Det gäller inte alla könssjukdomar, men det finns definitivt en ökad risk för herpes och kondylom, berättar Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, för Nyheter24.

Det gäller alltså främst könssjukdomar som smittas genom hud mot hud, hud mot slemhinna eller slemhinna mot slemhinna.

– När man rakar sig är det nästan oundvikligt att inte skrapa lite av det översta hudlagret. Det kanske inte syns så länge man inte får besvär, men även om man inte märker det så skrapar man en del av sin hud, säger Johan och fortsätter:

– Det försämrar ens skydd som man har, så det blir lättare för bakterier och virus att få fäste i huden.

Men om man har kondom då?

Jo, då finns det tyvärr fortfarande en risk, eftersom kondomen bara skyddar områden som den sitter på. Oavsett om man har oral-, vaginal- eller analsex.

Även med kondom kan man bli smittad av kondylom eller herpes – men risken är givetvis mindre. Och risken blir större när man är nyrakad eftersom man tar bort en del av hudens skydd.

Störst risk att smittas är det när den drabbade har synliga symtom, som vårtor, sår eller blåsor. Men så är det också så att många inte ens vet om att de har herpes – eftersom de flesta inte har några besvär. Det tar inte bort smittorisken.

– Även om det innebär en ökad risk behöver man inte vara superorolig. Man behöver inte göra det till större än vad det är, säger Johan.

Det tar allt från några dagar till ungefär en vecka för huden att återhämta sig efter rakning, vilket då minskar risken för könsjukdomar. Men det är ofta då man rakar sig själv igen.

Men man kan förhindra att huden blir så irriterad. Genom att använda en ren och vass rakhyvel, rakar medhårs, inte torr-rakar utan blöter upp området först och smörjer in sig efteråt tar man bättre hand om huden.

Mindre irriterad hud = gladare underliv = mindre risk för könssjukdomar.

Läs även om vilka könssjukdomar som ökar mest just nu och att de snart kan vara obotliga.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du raka underlivet?
Tack för din röst!