Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker som händer i din kropp när du dör

- 17/05/2015, 14:34 -

Ryckningar, ljud och hår som växer. Det är en hel del som fortsätter hända efter att en människa dödförklaras.

1. Hår och naglar

En vanlig myt är att hår och naglar fortsätter att växa efter att en person har dött. Det är inte sant – men det kan se ut som att det stämmer. Det som händer är att när blod slutar rinna i ådrorna förlorar huden fukt. Det gör att huden krymper och dras tillbaka. Det gör att mer av håret syns, samma sak gäller naglarna.

2. Reflexmässiga muskelrörelser

Vävnad fortsätter att leva ett litet tag efter att kroppen har dött. När denna vävnad sedan dör drar den ihop sig – vilket kan orsaka reflexliknande rörelser. Många läkare och sjuksköterskor rapporterar om muskelryckningar och spasmer efter att hjärtat slutat slå.

Bildkälla: TT Bild

3. Erektion

Beroende på hur kroppen är positionerad när man dör, kan blodansamlingar bildas. Blodet innehåller då fortfarande en viss mängd syre och näringsämnen. Dessa "matar" cellerna i närheten av blodansamlingen en sista gån. Vissa muskler aktiveras av kalciumjoner – och efter döden blir kroppens cellmembran mer mottagliga för just kalcium. Det är denna process som slutligen leder på lång sikt till likstelhet, men på kort sikt kan musklerna dra ihop sig. En viss muskel hos män kan då komma att dra ihop sig – vilket leder till erektion. Det kan till och med gå så långt att mannen får utlösning efter döden.

Bildkälla: TT Bild

4. Kiss och bajs

Vissa muskler drar ihop sig efter döden, medan andra släpper helt och hållet. En sådan muskel som släpper helt är ringmuskeln. Den region i hjärnan som kontrollerar ringmuskeln och ser till att den hålls stängd slutar – inte helt överraskande – att fungera när man dör. Därmed både kissar och bajsar man när man dör, för att musklerna som vanligtvis håller inne allt slappnar av.


Bildkälla: TT Bild

5. Hudceller

Olika delar av kroppen, som vävnader och celler, dör i olika takt. De som överger skeppet allra sist är hudcellerna. Eftersom de sitter på utsidan av kroppen kan cellerna absorbera allt möjligt från omgivningen runt omkring. Faktum är att hudcellerna kan leva i flera dagar efter att kroppen har dött. Spooky.

6. Läskiga ljud

Rigor mortis i kombination med gaser inne i kroppen kan framkalla riktigt läskiga ljud. Sjuksköterskor och annan sjukhuspersonal har berättat om hårresande ljud som stön, stånkanden och kvidanden från döda människor. 

Bildkälla: TT Bild

7. "Kistförlossning"

Ja, det här låter ju påhittat, men det har faktiskt hänt att kvinnor föder barn efter att de dött. Det som händer då är att det samlas bildas gaser när den gravida kvinnan dör. Fostret trycks då ut genom vaginan av det ökade trycket som skapas av gaserna. Men för att detta ska kunna ske måste fostret vara placerat på exakt rätt sätt i livmodern.

Bildkälla: TT Bild

Listan kommer ursprungligen från Medical Daily.