Svenske Jesper Söder ska resa till Ukraina för att strida mot Ryssland.
Svenske Jesper Söder ska resa till Ukraina för att strida mot Ryssland. - Foto: Privat/Jesper Söder

Svenske Jesper ska strida för Ukraina: "Måste göra något"

Hela världens blickar har riktats mot Ukraina sedan Ryssland invaderade landet den 24 februari. Jesper Söder från Trollhättan, som tidigare krigat mot IS i Syrien, har dock beslutat sig för att göra mer än att titta på: han ska resa till Ukraina för att strida.
– Jag kommer att vara där och bidra med det jag kan, säger han till Nyheter24.


Jesper Söder, 31, lever vad han själv beskriver som "ett helt vanligt Svensson-liv": han driver ett företag med sin bror i Trollhättan, har flickvän och en åttaårig bonusson.

Men bakom sig har han flerårig erfarenhet av krig.

Jesper Söder stred mot IS i Syrien

Året var 2015 när Jesper Söder bestämde sig för att åka till Syrien och strida på YPG-milisens sida.

– Jag valde att åka ner och strida mot IS och var då anti-terrorsoldat inom underrättelsesektorn. Jag hade bland annat kontakt med jihadister som åkt ner till Syrien från Sverige och övriga Europa och försökte fängsla dem, berättar han för Nyheter24.

Efter att ha återvänt hem till Sverige har Jesper både skrivit en bok och föreläst om sina erfarenheter. 

Reser till Ukraina för att kriga mot Ryssland

Men nu planerar Jesper Söder att lämna tryggheten igen. Denna gång för att kriga på Ukrainas sida efter Rysslands invasion under torsdagsmorgonen den 24 februari.

När han såg hur ryska trupper tog sig in i Ukraina kände han att han "måste göra något". Beslutet har dock inte kommit lättvindigt. 

Folktomma gator i Kiev efter invasionen. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

– Det har varit flera olika perspektiv på det hela och det är väl så man ska fundera. Vad är fördelarna, nackdelarna och ska man verkligen lämna tryggheten igen för att strida mot en övermakt?, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Men återigen landar jag i att om vi inte står upp för varandra i världen, då har vi inte en lyckligare värld i framtiden, tror jag. Att inte stå upp för Ukraina när det som sker just nu sker, det är fel. Hela världen behöver agera, och kanske mer kraftfullt än vad man gör nu, om jag ska vara ärlig.

Familjen stöttar beslutet att åka till Ukraina

Jesper Söder beskriver hur hans nära och kära reagerat "förvånansvärt bra" på hans beslut, samtidigt som de förstås är oroliga.

– De är rädda om mig givetvis. De tycker att det är jobbigt och sådär. 

Förödelsen efter strider utanför Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Vad som gör denna resa särskilt tung är det faktum att han nu har en snart åttaårig bonusson som han kommer att behöva prata med innan han åker.

– Jag får bara säga att jag ska i väg och jobba och hjälpa människor och det har jag inte behövt göra tidigare, säger han och fortsätter:

– Det är väl det som gör det lite mer jobbigt nu.

"Kommer att gå med i en brigad"

Jesper Söder kommer till en början att åka själv till Ukraina, men väl där väntar människor som, likt honom själv, valt att resa för att strida på Ukrainas sida.

– Jag kommer att möta upp kamrater och personer som jag tjänstgjort med från olika delar av världen, framförallt då britter, fransmän, amerikaner, tyskar och några brasilianare och portugiser. 

– Tillsammans har vi bokat en buss som ska ta oss dit vi ska, där vi möter upp andra och så kommer vi att gå med i en brigad som ska jobba med det som Ukraina känner att vi kan bidra med.

En förstörd byggnad i Mariupol. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Samtidigt betonar Jesper att han fortsatt hoppas på en diplomatisk lösning innan avresa. Han är dock beredd att stanna i landet en längre tid.

– Jag kommer att vara där och bidra med det jag kan. Om det är i veckor eller månader, det vet jag inte.

"Försöker mentalt förbereda mig"

Trots erfarenheterna från Syrien finns oron ändå där. Jesper Söder befinner sig nu i vad han kallar en "bearbetningsperiod".

– Då funderar jag och skaffar så mycket information och kontakter som möjligt på plats, med allt från militärer till läkare, säger han och fortsätter:

– Jag försöker bara mentalt förbereda mig och sätta mig in i en situation jag hade hoppats på att Europa inte skulle stå inför.

Uppmanar inte andra svenskar att strida

Soldater i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Sedan Jesper Söder delade med sig av planerna på att resa till Ukraina har han tagit emot otaliga meddelanden från människor som vill göra detsamma.

Han menar dock att många skriver av ren impuls och att han inte har för avsikt att uppmana, eller hjälpa, någon annan att strida i Ukraina.

– Om jag hjälper tre personer ner och någonting händer dem, då kommer jag att ha det på mitt samvete och det vill jag inte, säger han till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!