Stefan Ingves är chef vid Sveriges Riksbank.
Stefan Ingves är chef vid Sveriges Riksbank. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Så mycket pengar tjänar Riksbankschefen Stefan Ingves

Stefan Ingves är chef vid Riksbanken och har som uppgift att se till att svenska pengar behåller sitt värde över tid. Men vad har man egentligen för lön när man innehar den absoluta toppositionen inom banken?


Stefan Ingves, 68, är sedan 2006 chef för Sveriges Riksbank, vilket också gör honom till en av landets absolut mest välkända ekonomer.

Men hur mycket tjänar man då, på toppositionen inom Riksbanken?

Stefan Ingves drar in miljoner i lön

En hel del visar det sig. Stefan Ingves hade nämligen, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst som uppgick till 4 145 255 kronor under 2020.

Dessutom hade han ett överskott av kapital som landade på 91 621 kronor.

Stefan Ingves familj och dotterns flytt 

När Stefan Ingves inte agerar Riksbankschef är han trebarnspappa – visserligen till tre nu vuxna barn: dottern Elin, dottern Linnea och sonen Martin. Samtliga barn har han fått tillsammans med frun Deborah

I SVT:s "Carina Bergfeldt" berättar Ingves om hur dottern Linnea har en intellektuell funktionsvariation som gjorde småbarnsåren utmanande.

– Det är ju slitigt. Vi hade ju tre barn och alla barn, och alla i en familj, behöver ju få sitt. Om det går väldigt mycket tid åt en, då måste man vara observant på de andra och de måste ju på något sätt hantera det, berättar han.

När dottern var tio år gammal flyttade hon till antroposoferna i Saltå. 

– Vi visste lite om antroposoferna innan och deras sätt att arbeta och så. Det har varit tungt, men det har varit lyckosamt, säger han i "Carina Bergfeldt".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.