När det norska flygplanet Hercules kraschade vid Kebnekaise omkom fem personer.
När det norska flygplanet Hercules kraschade vid Kebnekaise omkom fem personer. - Foto: Försvarsmakten/Handout/TT

Flygolyckan på Kebnekaise – nu ska platsen undersökas igen

Idag var det exakt tio år sedan fem personer omkom i flygkraschen vid Kebnekaise. Herculesplanet kunde inte lokaliseras förrän efter ett dygn och när räddningstjänsten anlände möttes de av en skräckbild. Nu vill forskare undersöka området vidare.


Den 15 mars 2012 kraschade ett norskt Herculesplan vid Kebnekaise. Flygplanet deltog i militärövningen Cold Response och var på väg till Kiruna, men strax innan landningen upphörde kontakten mellan radiotornet och besättningen. På planet fanns fem personer som miste livet i kraschen.

Trots ett massivt sökarbete kunde planet inte hittas på över ett dygn. Vill du veta mer om det norska Herculesplanet som störtade? Läs här.

Idag har det gått exakt tio år sedan planet kraschade, men än idag kan spår från olyckan finnas kvar.

Foto: Roger Vikström/Expressen/Scanpix Pool/TT

När snön smälte tinade kroppar från Herculesplanet fram vid Kebnekaise

Forskningslaget som skulle utforska hur miljön kring plankraschen påverkades av Herculesplanet anlände till en fasansfull scen. Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet, berättar för SVT att både delar av flygplanet och kroppsdelar tinade fram i snön.

– Det var väldigt overkligt och väldigt sorgligt, säger hon i intervjun.

Foto: Polisen/Scanpix Norge/Scanpix/TT

Gunhild ”Ninis” Rosqvist: “Vi vet väldigt lite”

Gunhild ”Ninis” Rosqvist berättar vidare för SVT att 10 000 liter fotogen från flygplanets tank hade läckt ut, så när forskningslaget anlände till olycksplatsen möttes de även av en stank. Men även om drivmedlet dunstade bort fanns föroreningar kvar 2016 när området undersöktes. 

Nu vill Rosqvist ta reda på vilka långsiktiga konsekvenser plankraschen har för miljön kring platsen.

– Nu har det gått tio år och då vill jag veta om det finns något kvar. Vi vet väldigt lite om vad som händer efter olyckor i den här miljön, säger hon till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!