Nu befarar man att planet har störtat vid Tarfala-platån nära Kebnekaise.
1 av 6
Nu befarar man att planet har störtat vid Tarfala-platån nära Kebnekaise. - Foto: Morten Holm/SCANPIX
Ombord på planet befann sig fem norska officerare.
2 av 6
Ombord på planet befann sig fem norska officerare. - Foto: Försvaret
Herculesplanet försvann strax innan klockan tre. Besättningen sände aldrig ut någon nödsignal.
3 av 6
Herculesplanet försvann strax innan klockan tre. Besättningen sände aldrig ut någon nödsignal. - Foto: Fredric Alm / SCANPIX
Hemvärnets bandvagnar gör sig redo för att åka ut på fjället och leta från Nikkaluokta och upp mot Kebnekaisemassivet för att leta efter det försvunna Herculesplanet på torsdagskvällen.
4 av 6
Hemvärnets bandvagnar gör sig redo för att åka ut på fjället och leta från Nikkaluokta och upp mot Kebnekaisemassivet för att leta efter det försvunna Herculesplanet på torsdagskvällen. - Foto: Hans Olof Utsi / SCANPIX
Ljuset tänt i flygledartornet på flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen under sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan.
5 av 6
Ljuset tänt i flygledartornet på flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen under sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan. - Foto: Fredric Alm / SCANPIX
Militär personal som deltar i sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan anländer till flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen.
6 av 6
Militär personal som deltar i sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan anländer till flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen. - Foto: Fredric Alm / SCANPIX

"Herculesplanet kan ha lokaliserats"

Morgonens sökinsats misslyckades. Helikoptrarna kom inte fram.


Deltog i militärövning

Ett Herculesplan på väg till Kiruna försvann spårlöst på torsdagen. Planet skulle landa vid tretiden, men en kvart innan tappade besättningen kontakt med flygledarna i Kiruna.

Fem norrmän fanns ombord på planet som deltog i militärövningen Cold Response. Trots ett massivt pådrag har planet inte setts till.

KIRUNA. Det försvunna Herculesplanet kan ha lokaliserats till Tarfala-platån nära Kebnekaise, enligt uppgifter till SVT. Vid 06.00-tiden på fredagsmorgonen skickade man i väg tre helikoptrar och flera bandvagnar i hopp om att hitta planet med de fem norska officerarna som försvann på torsdagseftermiddagen.

- Tarfalamassivet var aktuellt i sökandet även tidigare, men nu har man återvänt dit och till ett område som kallas för Drakryggen. Det är ett område som är mycket otillgängligt och svårt, säger Agneta Gustavsson, SVT:s reporter på plats.

Under natten har ett fjällräddarteam sökt efter planet i det hårda vädret, som stoppade både helikoptrar och flyg.

- Vi har sökt igenom områdena runt Tarfala uppemot Kebnekaisemassivet, Tarfaladalen och även en kulle där vi fått några koordinater, säger insatsledaren Hasse Stenmark till SVT.

De fem norrmän som fanns ombord på planet befaras ha omkommit. Militärplanet var på väg från Evenes i Norge till Kiruna och befann sig åtta mil väster om Kiruna när kontakten upphörde under torsdagseftermiddagen.

- Det är de platser som är mest troliga beroende på det sista radarekot vi har och en punkt som en värmekamera på ett norskt spaningsflygplan upptäckte i går kväll, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till SVT.

Enligt Sjö- och flygräddningscentralen har än så länge inga signaler från nödsändare i planet eller i flytvästarna har uppfattats. Vad det beror på är dock oklart, men det kan betyda att planet har varit med om en hård krasch.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!