Skånes universitetssjukhus har lex Maria-anmält femton fall från hjärtoperationer utförda av samma kirurg.
Skånes universitetssjukhus har lex Maria-anmält femton fall från hjärtoperationer utförda av samma kirurg. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Patienter opererades av samma läkare – 6 döda och 9 skadade

Femton lex Maria-anmälningarna påvisar allvarliga fel i hjärtoperationer utförda av samma läkare. Felen har orsakat dödsfall och vårdskador, men läkaren själv försvarar sina bedömningar. Nu yrkar Ivo på att kirurgens läkarlegitimation ska återkallas.


Under sommaren 2020 upprättade Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund sju lex Maria-anmälningar, där fyra av sju patienter hade avlidit på grund av allvarliga komplikationer i samband med hjärtoperationer utförda av samma kirurg. Patienterna var både män och kvinnor i åldrarna 45–80 år. 

I anmälningarna, som Nyheter24 tagit del av, framkommer det bland annat att operationer har förändrats eller utvidgats och således avvikit från planeringen – men utan motivering. 

Operationerna har således blivit längre och mer komplicerade, vilket har inneburit fler komplikationer och risker. Läkaren har också avhållit sig från att kalla in en extra kirurg vid behov, vilket ledde till att en akut operation fördröjdes med flera timmar. 

Kirurgen har inte följt riktlinjer och rutiner – ytterligare 2 dödsfall och 6 vårdskador 

Med anledning av anmälningarna tillsatte sjukhuset en extern utredning för att granska fler operationer utförda av läkaren. 

Till följd av utredningen anmälde Sus ytterligare åtta fall, varav två patienter hade drabbats av så pass allvarliga skador under hjärtoperationerna att de avled efter en längre tid på intensivvården. I resterande fall riskerade patienterna att få allvarliga skador av operationerna. 

I lex Maria-anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som Nyheter24 tagit del av, konstateras det att kirurgen inte följt sjukvårdens riktlinjer och rutiner. Anmälaren hänvisar även till att det funnits en bristfällig planering, som lett till en längre operationstid, ökad komplexitet och fler risker. 

Nu yrkar Ivo på att den ansvarige kirurgens läkarlegitimation ska återkallas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ivo yrkar på att läkarlegitimationen återkallas – läkaren själv försvarar sina bedömningar

Efter att ha utrett de femton lex Maria-anmälda hjärtoperationerna konstaterar Ivo att läkaren varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning. De kritiserar kirurgens operationsteknik, journalföring och samarbete med sina medarbetare. Ivo skriver också i sitt beslut att läkaren uppenbarligen är olämplig för sin yrkesroll.

Med anledning av utredningen vill Ivo att läkarens legitimation ska dras tillbaka av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, alternativt att han ska sättas på prövotid.  

Enligt Sydsvenskan, som har rapporterat om händelserna, menar läkaren själv att han har lång erfarenhet av den typen av hjärtkirurgi. Han försvarar sitt omdöme under operationerna och hävdar att försvårande förhållanden har påverkat honom.

Kirurgen har inte varit verksam i kliniskt patientarbete sedan utredningarna inleddes 2019.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!