Hur bunkrar man vatten?
Hur bunkrar man vatten? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Christine Olsson/TT

5 frågor och svar: Så bunkrar du vatten vid kris och krig

Hur många liter vatten bör vi ha hemma? Fungerar städskrubben eller måste det stå i en sval källare? Vi reder ut några vanliga frågor kring bunkringen av vatten som blivit högaktuell sedan krigsutbrottet.


Fakta: Vattentillgång vid en kris

Checklista för tillgång till vatten vid kris:

Dunkar, gärna med tappkran

Flaskor

Hinkar med lock

Pet-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)

Mineralvatten

Kokmöjlighet

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Efter att kriget bröt ut i Ukraina har det blivit en rusning efter vattendunkar och åtskilliga funderar nog över hur hur många liter vatten vi egentligen ska lagra i våra förråd.

MSB: Ha en plan för att säkra vattenförsörjning

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör alla ha en plan för att säkra sin vattenförsörjning oavsett vad som händer. Även vid ett enkelt elavbrott kan vattenpumparna sluta att fungera.

MSB:s rekommendationer för var och ens krisberedskap har däremot inte skärpts efter det att kriget bröt ut. Utan det är fortfarande samma råd som finns i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som gäller, oavsett vilket världsläge vi befinner oss i, uppger myndighetens presstjänst.

MSB hänvisar just nu frågor om hemberedskap till Civilförsvarsförbundet, som håller utbildningar på ämnet på MSB:s uppdrag.

1. Hur mycket vatten ska jag bunkra?

MSB rekommenderar ett lager på tre liter vatten per person och dygn – minst – för en veckas tid. Det blir enorma mängder: En familj på fyra skulle behöva ha ett lager på 84 liter vatten – en utmaning för de flesta som inte bor med en rymlig källare.

För gemene man är det mer rimligt att bunkra vatten för två dygn, tycker Tomas Warberg, generalsekreterare på Civilförsvarsförbundet.

— Jag tycker inte att man behöver preppa sig upp till taket, utan det viktiga är att inhämta kunskap om hur man kan klara vattenförsörjningen och ha hemma så att du klarar dig i två dygn. En sexlitersdunk i garderoben är en bra förberedelse, liksom några pet-flaskor som du fyller till två tredjedelar och har i frysen. Det fungerar som dricksvatten men även som kylklampar i kyl och frys vid ett strömavbrott, säger Warberg.

Han framhåller att vattentillgången troligen inte kapas på en gång, eftersom det finns reserver på vattenverken som räcker en viss tid.

Tomma hyllor där vattendunkar brukar stå i en Clas Ohlson-butik.

2. Hur ska jag förvara vatten som jag bunkrar?

Att få tag i vattendunkar i butik eller på nätet är inte lätt efter den senaste tidens rusning. Har man ingen dunk stående hemma är Tomas Warbergs råd att köpa pet-flaskor.

— Det viktiga är att använda behållare som är avsedda för vatten och inte ta något annat, med tanke på hygienen. Tar du en gammal dunk eller liknande räcker det att rengöra den med diskmedel och hett vatten. Och inte fingra på insidan av den eller ta en klunk om du blir törstig – då är vattnet kört, säger Tomas Warberg.

3. Var ska jag ställa vattnet jag bunkrat?

Så svalt och mörkt det går, lyder rådet. Den som bor i lägenhet och har svårt att hitta ett svalt utrymme ska inte misströsta. Vattnet tål att stå ett bra tag i dagsljus och rumstemperatur, enligt Tomas Warberg.

— Ställ vattnet där du har plats. Om det är i hallen bredvid skorna eller städskrubben kan du knö in dunken där. Står den i dagsljus kan du lägga en filt över.

Exakt hur länge vattnet kan förvaras i dunkar eller flaskor är svårt att säga. Det beror bland annat på vattnets kvalitet och hur rent vattnet och kärlet var från början.

När gränsen är passerad har mer med lukt och smak att göra än risken för att bli sjuk av att dricka dåligt vatten, enligt Tomas Warberg. Hans råd är att känna efter om det luktar eller smakar illa – om inte, är det fritt fram att dricka.

4. Bör jag ha tabletter och filter för vattenrening hemma?

Står du utan vatten kan ett alternativ vara att hämta vatten ur en sjö, ett dike eller vattendrag, eller att smälta snö eller is. Då kan vattenreningstabletter eller filter behövas för att få bort skadliga bakterier och andra mikroorganismer. De kan även användas för att rena kranvatten som blivit stående, men tar inte bort kemiska föroreningar.

Även om sådana kan vara bra att ha hemma, tycker Tomas Warberg att man kommer långt med att veta att vattnet ska kokas om det ser grumligt ut. Något som inte är enkelt om strömmen gått, men utegrillen eller en brasa kan vara lösningen, menar Tomas Warberg.

— Utegrillen är jättebra. Eller ställ kastrullen på en glödbädd som du gör i skogen om du kan gå dit, eller på innergården i ett bostadsområde, säger Tomas Warberg.

Vatten som blivit grumligt ska kokas, till exempel över en glödbädd som du gör i skogen eller på din innergård om strömmen gått. Arkivbild.

5. Vilken hjälp får vi med vattenförsörjning i kristider?

Vid vattenbrist har kommunerna skyldighet att sätta ut vattentankar på särskilda ställen, där man får hämta vatten i egna dunkar eller flaskor. Men eftersom vattnet ska räcka till många får man räkna med att inte kunna hämta några obegränsade mängder.

Förberedelser i all ära – det viktigaste är att ha en medvetenhet om att vi inte ska ta vattentillgången för given, tycker Tomas Warberg.

— Det viktiga är att höja sina egna kunskaper om hemberedskap, inte bara om vatten utan även mat, värme och hur man tryggar sin egen och sin familjs säkerhet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!